PREDSJEDNICA: Nitko, pa ni haški sud, neće pisati našu povijest

0
349

Čin Slobodana Praljka duboko je u srce pogodio narod RH

Povodom presude Haaškog suda te tragične smrti generala Praljaka danas se javnosti obratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na početku želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka“, kazala je predsjednica na početku, „čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio. „Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod”, izjavila je predsjednica i nastavila:

Loading...

Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost.

Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko tisuća izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH.”

Potom se obratila našim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini:

Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvijek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam i sad ćemo. Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu povijest”.