Predsjednica: ‘Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav’

facebook

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održava konferenciju za medije u prigodi četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao Predsjednice Republike. Ovo je druga konferencija u njenom mandatu.

“Ovlasti predsjednice RH određene su člancima 94. do 106. Ustava. Iako nominalno relativno uzak okvir omogućuje pa i nalaže aktivnosti predsjednice u brojnim područjima kada to zahtijevaju nacionalni interesi.

Usredotočit ću se na samo nekoliko segmenata svojeg rada koje držim ključnim. Vanjska politika koju sam promovirala od početka snažno je usredotočena na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU-a i NATO-a.

Želim izdvojiti susrete s kineskim predjsednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima”, rekla je na samom početku konferencije.

Predsjednica je komentirala izjavu Antonija Tajanija, ali i komunizam i fašizam.



“Svaki zločin se treba osuditi, povijesno utvrđivanje istine je pravi korak naprijed. Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne uspoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga promatrati individualno”, rekla je.

“Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv”, odgovorila je novinarima koji su je podsjetili da je i sama jednom rekal da je navedeni uzvik stari hrvatski podzrav.

Inicijativa triju mora za nju je posebno važna i uspješna.

“Posebno je značajna Inicijativa Triju mora koja je uspjela i ima potencilja transformirati 12 zemalja EU. Unutar inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane.

“Imala sam jedan cilj – da se glas Hrvatske čuje, prepoznava i uvažava”, rekla je odlučno predsjednica.

“Kao i do sada, i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanjju da ostvare sv avsoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i suradnju sa Srbijom pri čemju je posebno važno rasvijetliti isudbinu nestalih. Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Također je istaknula da se: “Hrvatska brani daleko od Hrvatske. Dom se ne brani na kućnom pragu jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno”, citirala je predsjednica riječi hrvatskog vojnika i ratnog veterana.

Tijekom cijeloga mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, istaknula je predsjednica, a zatim se osvrnula na izmještanje Ureda u gradove i županije. Rekla je kako je svoj ured izmještala kako bi upoznala stvarni život Hrvatske te kako ne bi morala o životu u Hrvatskoj slušati iz duge ruke.

Također je dodala: “Vladu sam izvještavala o rezultatima posjeta županijama te govorila o problemima na koje sam naišla, neke od ministara poput Tolušiča ili ministrice Divjak kontaktirala sam kako bi riješili određene probleme.”

Predsjednica je naglasila da je vladi predlagala demografske mjere i koje te da joj je drago da su u međuvremenu doneseni zakoni za koje smatra da će pomoći demografskoj obnovi morskih i brdskih područja. “Moj prijedlog mjera populacijske politike predstavljen u lipnju 2017. u najvećoj je mjeri rezultat uočenog pri posjetama županijama. Više puta sam rekla kako se demografski nalazimo u izvanrednom stanju i ti podaci su javnosti poznati.”

Govorila je i o reformi školstva za koju se od početka mandata zalaže “Od početka mandata održala sam nekoliko sastanaka s ministrima znanosti i orbazovanja te upozoravala na potrebu jačanja strukovnog obrazovanja te jačanja STEM područja”, rekla je.

Dodala je i kako će se zalagati za probleme blokiranih građana i njihovo riješavanje.

Predsjednica je izjavila kako je:”Svoj mandat posvetila sam mladima jer smatram da im što više treba otvoriti prostor u gospodarstvu i društvu. Stoga sam i osnovala vijeće mladih”.

Još je dodala kako sutra putuje u u Istanbul, a potom u Berlin te kako će se na sastancima zalagati za bolje uvjete za male i srednje poduzetnike.

Kaže kako se njezin ured uključio u program Advent u Zagrebu kako bi što više učinili ured pristupačnim građanima.

Govorila je i o mngim uspješnim susretima i sastancima s građanima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI