Predsjednica: U Haagu smo vidjeli vidjeli kolika su krhka očekivanja od ljudske pravde

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve glasno reći, povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro

Predsjednica Republike Hrvatske na Pantovčaku je održala prijem za predstavnike Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Donosimo većinu njenog govora.

“Trebamo iskazati naše nacionalno zajedništvo i odlučnost u promicanju legitimnih prava Hrvata u BiH i iskazati spremnost u razvoju što boljih odnosa između Hrvtaske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u Haškoj sudnici prije tri dana u kojoj smo u punoj mjeri vidjeli kolika su krhka očekivanja od ljudske pravde, preživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka”, rekla je Grabar-Kitarović i nastavila: 

“Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve glasno reći, povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je RH tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga pruživši sukladno međunarodnom pravu i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti BiH. Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je pune četiri godine sudjelovala u zajedničkom poduhvatu obrane Bosne i Hercegovine.

Podsjetit ću i na to kako je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajednički entitet s Bošnjacima kako bi pridonio miru i pomirenju. Sve ovo što se dogodilo u Haškom sudu još nas više motivira da s jedne strane inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a s druge strane da se okrenemo budućnosti hrvatskog naroda u BiH. Toj svojoj povijesnoj zemlji i domovini hrvatski je narod uvijek bio privržen, u svim trenucima njene povijesti branio je njenu opstojnost bez obzira tko ju je ugrožavao. Tako je bilo i devedesetih godina, najprije na referendumu 1992., a onda u obrambenom ratu od ‘92. do ‘95. godine.

Stoga s punim pokrićem o povijesnoj istini, možemo reći da je hrvatski narod organiziran u postrojbe HVO-a dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH. U prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja. Isto tako, na prvi znak agresije na Hrvatsku, mnogi Hrvati iz BiH spremno su se uključili u postrojbe hrvatske vojske i policije. Svima koji su žrtvovali svoje živote i zdravlje u obrani svojih dviju domovina, dugujemo trajnu zahvalnost. Želim naglasiti činjenicu da je RH, u suglasju s legalnim državim tijelima BiH, pružila najveći mogući politički i vojni doprinos njenoj opstojnosti i obrani, a konstruktivnim i odgovornim djelovanjem u postizaqnju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma dala je ključan doprinos u završetku rata i uspostavi političkog dogovora za mirnodopski razvoj BiH”.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI