Predsjednica za predsjednika Vrhovnog suda predložila Đuru Sessu

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Turudić se iz kampanje povukao nakon što je bio izložen medijskim napadima zbog prijateljstvu s Mamićem

Đuro Sessa, dosadašnji sudac Vrhovnog suda, najvjerojatnije će postati predsjednik istog suda Republike Hrvatske. Naime, iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je da je upravo njega predsjednica predložila za tu poziciju jer ispunjava sve zakonske uvjete, te je svoj prijedlog poslala u saborsku proceduru.

Ovo i nije neko iznenađenje nakon što se iz procesa izbora povukao do tada glavni kandidat Ivan Turudić. On je prije nekoliko dana pisao predsjednici gdje joj je zahvalio na podršci za imenovanje, ali je naveo da je izložen neviđnom medijskom pritisku zbog svog poznanstva s Zdravkom Mamićem te da slijedom toga odustaje od natječaja.

Na pitanje tko je njegov favorit, Turudić odgovara: “Mislim da će Đuro Sessa biti predsjednik Vrhovnog suda i mislim da je to OK”.

U kuloarima se spominjalo i ime Ante Perkušića, također aktualnog suca Vrhovnog suda kao mogućeg Hrvatinovog nasljednika. Perkušića su, navodno, snažno podupirali HDZ-ovi zastupnici. 

Nače, predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješuje Hrvatski sabor na prijedlog Predsjednice Republike i uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora. Mandat predsjednika Vrhovnog suda traje četiri godine.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI