Predsjednica: „ZDS je stari hrvatski pozdrav koji su kompromitirale ustaše“

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima

U ekskluzivnom razgovoru za RTL televiziju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dotaknula se nekoliko aktulnih tema među kojima i sporne ploče HOS-a u Jasenovcu.

Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana“, rekla je predsjednica.

Na pitanje koliko je zbog toga spomenuti pozdrav kompromotiran odgovorila je:

O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”.

Dotaknula se i reforme školstva.



Prije svega moram reći da mi je zadovoljstvo biti ovdje na terenu u Ličko-senjskoj županiji u vrijeme početka nove školske i radne godine. Izrazito mi je drago da je ministrica Divjak samnom došla na početak nastave u osnovnoj školi. Malo sam s njom detaljnije porazgovarala o reformi obrazovanja i moram reći da sam zadovoljna entuzijazmom i poletom koji sam vidjela kod nje, i nadam se da ćemo u vremenu ispred nas doista depolitizirati obrazovnu reformu”, rekla je.

Na pitanje što misli o tome da je premijer na čelu povjerenstva, predsjednica je rekla:

U ovom trenutku to je dobro, jer potrebno je dati zamah reformi. Vjerujem da se ni premijer neće miješati u detalje, već će to ostaviti stručnjacima, nastavnicima, roditeljima. U konačnici, svi mi moramo biti uključeni u taj proces, ali ne na način da se dijelimo, nego da to bude jedna točka na kojoj možemo naći zajedništvo u našoj želji da stvorimo bolju budućnost za našu djecu. Da od njih stvorimo samostalne ljude koji će se prilagođavati novom svijetu i tržištu rada i koji će prije svega ostajati ovdje u Hrvatskoj.“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI