Predsjednik Meksika oslobodio Acapulco, narko karteli u strahu od legalizacije droge

Novi predsjednik Andrés Manuel López Obrador još nije ni zasjeo u stolicu, a odnos s narko kartelima već se značajno promijenio s obzirom na dosadašnju vladavinu kontroverznog prethodnika Enriquea Peñe Nieta.

Narko kartele razbijaju reformom pravosuđa, policije i legalizacijom droge

Krvavi rat između Sinaloa i Los Zetas kartela dosegnuo je zapanjujuće brojke, naročito nakon što se Jalisco odvojio od Sinaloe i postao samostalna organizacija (sve o kartelima doznajte OVDJE). Samo prošle godine ubijeno je 25.339 ljudi, što je rekordna brojka. Novi predsjednik već je tijekom kampanje rekao da odustaje od Rata protiv droge na dosadašnji način, te prelazi na nove taktike – značajno jačanje socijalnih davanja sirotinji, unutarnji obračun s korumpiranom policijom i političarima i postupnu legalizaciju svih droga kojom će kartelima izbiti glavni generator prihoda. A uz sve to odlučio se očistiti nekoć iznimno bitne gradove na tzv. ‘ničijoj zemlji’ poput Mexico Cityja i mondenog ljetovališta Acapulca. Potonji je već jučer došao na red.

Savezna država Guerrero pročešljana je unutarnjom kontrolom i meksičko pravosuđe izdalo je uhidbene naloge za dvojicu policijskih zapovjednika radi ubojstva. Iako je akcija izgledala kao opsadno stanje, policija se predala i razoružala, a trenutnu redarstvenu djelatnost preuzela je vojska. Svi djelatnici nalaze se pod istragom, što zbog ortakluka s narko kartelima, što zbog pasivnosti. Acapulco je od vodeće destinacije globalne elite postao grad s jednom od najvećih stopa ubojstava na svijetu (treće mjesto, prvi je Los Cabos, a među TOP 10 je ukupno pet meksičkih gradova), a sada je ostao i bez lokalne i bez federalne policije, baš kao i cijela sjeverna država Tamaulipas. Plan je raspustiti policijske snage na nižem nivou i reformirati kompletan MUP.

El Mencho i Mayo Zambada na vrhuncu moći, ali nikad bliže rubu



Obrador je prepoznao problem i kartelima prijeti bliskom suradnjom sa SAD-om. Za vrijeme Trumpove administracije odvija se prava epidemija uporabe fentanila (opioidni lijek više desetaka puta snažniji od heroina), a problem dolazi iz Meksika. Inicijativa Merida služi kao katalizator ove velike borbe, no najveća prijetnja je proglašavanje narko kartela ‘teroristima’ – taj akt bi omogućio širokopojasnu akciju SAD-a, kao i otvoreniju suradnju vojske Meksika i Kolumbije protiv kartela. Nabava vojnih aviona i helikoptera omogućila je ovakav ulet u Acapulco, no to je samo ‘vatrogasno rješenje’. El Mencho i Mayo Zambada kao lideri dvaju glavnih kartela po Obradoru prvo moraju izgubiti moć i utjecaj, a tek ih onda treba početi proganjati.

Javno je pozvao šefove kartela da napuste turističke sredine i ljetovališta. Kada to nisu napravili, vojskom je ušao u gradove. No ne da bi ratovao protiv kartela nego da bi reformirao policiju i sudove. Rješenje je privremeno, no djelotvorno – karteli su pritisnuti i zbog uhićenja velikih ‘kingpinova’ pa osim bitke protiv vlasti mjesecima traju i strukturalni ratovi unutar samih kartela. Legalizacija kanabisa izbila je iznimno moćno oružje kriminalu, no brzo je uslijedio protuudar – prelazak na Crystal Meth i fentanil. Iako na prvu suradnja Trumpa i Obradora možda izgleda neprirodno, vrlo je izgledno da će zajedničkim snagama pritisnuti kriminalne organizacije. Izgradnja zida možda je bila ‘patka’ ali dugoročno trenutna situacija ne odgovara nikome – ni američkim krupnim narko igračima, ni Meksiku, a ni narko kartelima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI