Predsjednik uprave CA: ‘Kako da nam putnici vjeruju ako se stalno nešto ovakvo događa’

screenshot

Bajić napominje kako trebaju dodatne zrakoplove, obnovu flote

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji.

Iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu 8. kolovoza kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uprava Croatia Airlinesa je u priopćenju upozorila da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura te da kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje koliko iznose sindikalni zahtjevi.

Na pitanje hoće li doći do razgovora sa sindikatom odgovara: “Očekujem da hoće. Danas, sutra tijekom noći, ja sam na raspolaganju 24 sata. Na prvom mjestu su nam putnici jer svi mi smo sve stekli zahvaljujući putnicima i njima moramo biti odgovorni. Nadam se da će prevladati razum i da neće doći do štrajka. A ako bude, pripremamo se za uvođenje krizne situacije u CA i trudit ćemo se da sve naše putnike prevezemo do odredišta”.

Izjavio je kako niti jedan let do sad nije otkazan, iako već na bookinzima osjećaju  negativne efekte. Rezerviranih je stotinjak letova, a ukoliko bi došlo do otkazivanja, njih 30% se po arbitražnom sporazumu mora obaviti.



“Bitno je naglasiti da se od 31. siječnja 2016. iako je tada istekao dosljedno cijelo vrijeme primjenjuje isti kolektivni ugovor – povećanja svakih šest mjeseci kabinskom osolblju, sve moguće. Ima puno ograničenja u pogledu vremena i sve se to primijenjuje cijelo vrijeme što je prešutno prihvatila i ORCA, nisu tražili da se prekine primjena kolektivnog ugovora, a kad stupe u štrajk nećemo ga više moći primjenjivati”.

Bajić napominje kako trebaju dodatne zrakoplove, obnovu flote, a za to je potrebna dokapitalizacija.

“Problemi su financijske prirode i to je prepoznala i Vlada. Moramo za novi investicijski ciklus naći dodatna financijska sredstva da bi zadržali i povećali svoj udio na tržištu, no moramo imati na umu i da je velika razlika između zime i ljeta. CA je od početka podkapitalizirana i to je nešto što vučemo cijelo vrijeme. Kad se dogodila liberalizacija zračnog prometa, u Hrvatskoj se o tome nije mislilo kao što su velike kompanije bile dokapitalizirane od strane svojih država, napravili su okvir u kojem je lakše upravljati procesima” rekao je.

“Kako da nam putnici vjeruju ako se stalno nešto ovakvo događa”, zabrinuto je nadodao Bajić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI