Premijer nam je ljutit na pitanja o slobodi medija: Žestoko reagirao na govore

0
210
screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Saboru medijima komentirao aktualna politička događanja, piše N1.

Jedna od glavnih tema bio je i prijedlog Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da se zaključkom obveže Vlada na pokretanje postupak revizije Vatikanskih ugovora. Kako ističu u Klubu, Hrvatska za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna.

“Vlada je protiv”, rekao je Plenković.

“Prigodom mog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom dobio sam slično pitanje i bili smo rezolutni. Kad je riječ o našoj Vladi, neće doći do revizije”, dodao je.

Također je MOL pokrenuo arbitražni postupak Hrvatske čija se odluka još uvijek čeka, a Hrvatska je na sve pokrenute postupke uložila prigovor.

“Riječ je o procesu za kojeg svi jako dobro znate da traje šest godina. Hrvatska je iznosila proteklih godina argumente. Važo je da smo podnijeli taj prigovor”, rekao je premijer.

Nadalje, na okruglom stolu “Novinarstvo pred sudom” rečeno je kako se u Hrvatskoj trenutno vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija, a sudionici su upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode protiv medija.

“Što se mene tiče, kazati da u Hrvatskoj danas nema slobode medija znači da taj koji to kaže niti gleda niti sluša niti čita”, rekao je premijer.

Nažalost, međunarodna istraživanja pokazuju kako je stanje medija u Hrvatskoj najgore od svih članica EU-a.

“Ajmo stvari malo primiriti. Hrvatska je i po Freedom House slobodna zemlja, mediji su slobodni. Ne vidim baš, kao dosta informiran i po dužnosti i privatno, da se kod nas ne piše sto se želi, da netko radi pritisak na urednike ili novinar. Ne znam na temelju čega svi ti evaluiraju, tko im daje informacije. To je klasična priča, to smo prošli u procesu pregovora. Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. Ne vidim problem, više se dramatizira nego što problem postoji”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao kako će  Vlada sutra odgovoriti oporbi na tekst interpelacije oko propale nabave borbenih aviona.

“Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Sabora dogovoriti termin za raspravu”, rekao je.

Na pitanje što će biti u tom odgovoru premijer je rekao: “Ono što je, fakti i činjenice. Kako je cijelo vrijeme vođen proces”.

Loading...