Premijerku May stišću sa svih strana: Škoti, torijevci, oporba… Uza sve to, sa zebnjom iščekuje odluku Europskog suda o Brexitu

Screenshot

Europski sud pravde (ECJ) objavit će u ponedjeljak presudu o tome može li Britanija jednostrano povući odluku o napuštanju Europske unije, priopćeno je u četvrtak sa suda. Presuda, koja se donosi neuobičajenom brzinom, bit će objavljena dan prije nego će britanski zastupnici glasati o tome mogu li prihvatiti sporazum o Brexitu koji je s Europskom unijom dogovorila premijerka Theresa May.

Glavni savjetnik najvišeg suda Europske unije u utorak je objavio da Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz Europske unije. “Glavni savjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50. omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a”, objavio je u priopćenju Europski sud pravde. “Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku”, navodi se u priopćenju.

“Uvjetovanje odluke o opozivu Brexita suglasnošću ostalih 27 zemalja članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju”, tvrdi glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Pitanje u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019. godine.



Uvodno ročište održano je 27. studenoga. Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU. Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu. Britanski donji dom trebao bi o dogovoru o Brexitu glasati 11. prosinca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI