PREMINUO DENIS KULJIŠ: Odlazak prvog pera hrvatskog novinarstva i kolumniste portala Dnevno

Hrvatski novinar, pisac i bloger Denis Kuljiš, preminuo je danas u Zagrebu nakon što se nije uspio oporaviti od operativnog zahvata zbog kojeg je neko vrijeme bio u komi.

Izuzetno je teško sažeti sav opus kojeg je pokojni Kuljiš za svog života uspio zahvatiti i uobličiti u novinarske članke. Sposobnost približavanja dubinske problematike hrvatskog društva okovanog političkim spletkama „malom čovjeku“, te njegova spretnost dočaravanja ekonomske problematike širokoj publici, jedna je od njegovih najvećih značajki kojima se malo koji novinarski autor može pohvaliti.

Tekstovi Denisa Kuljiša jedni su od onih koji su se čitali u jednom dahu. Novinski članci koji su imali glavu i rep, uvod, zaplet i rasplet, zbog Kuljiševog su sjajnog narativa i izričaja, kao i „slenga“ kojem je pribjegavao, vrlo često graničili s vješto napisanom dramom. Upravo zbog tih karakteristika, Kuljiš je bio čest televizijski gost u kojima je argumentiran i siguran u svoje stavove, redovito izlazio kao pobjednik nad svojim neistomišljenicima.

Denis Kuljiš koji je domišljatim kolumnama do svoje smrti krasio stranice portala Dnevno, slobodno se može nazvati doajenom hrvatskog novinarstva.  Njegovo izvrsno poznavanje hrvatske povijesti, političkih previranja i kombinacija, javnih osoba različitih profila te točnost informacija kojima je baratao, pravo su blago koje će njegovim odlaskom u medijskom svijetu silno nedostajati…

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Za novine je redovito počeo pisati 1972. godine, u Poletu se zaposlio 1979., a u Vijesniku 1980. Bio je urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. s partnerima je otvorio tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika, Globus. Glavni urednik ovog tjednika bio je pet godina, a za to vrijeme tvrtka je prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj.



Objavljena djela Denisa Kuljiša:

 – Majmuni, gangsteri i heroji, novinski tekstovi i feljtoni (Zagreb, 2001; Beograd, 2002).

– Dva pamfleta protiv Tuđmana ( Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2005. )

 – Majmuni, gangsteri,heroji, geniji, lupeži & papci; satirične biografije poznatih Hrvata; Zagreb 2005.

 – Ad hominem, 2006.

Portal Dnevno, čije je stranice za svoga života obogatio Denis Kuljiš, zajedno sa kompletnom redakcijom, ovim putem obitelji našeg preminulog kolege izražavaju najdublju sućut.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI