PRIJEVARA KOJA ĆE UZDRMATI SVIJET! Vladimir Putin nevjerojatnim potezom izigrao Trumpa!

Ilustracija/Flickr/Screenshot

Samo u srpnju Rusija je zalihe zlata povećala za čak 29 tona, a pretpostavlja se da je u svrhu olakšavanja sankcija, piše CNN.

‘Kupovinom zlata Rusija želi smanjiti svoju izloženost dolaru uslijed zategnutih odnosa između Moskve i Washingtona. Također, pripremaju se za potencijalne nove Trumpove sankcije koje bi ih spriječile u prodaji američkih vladinih obveznica’, pretpostavka je Eugenea Chausovskyja, višeg analitičara u tvrtki za geopolitičke informacije Stratfor.

Središnja banka Rusije u svibnju je pospremila 20 tona zlata u svoju riznicu, a u lipnju dodatnih 17 tona. Time su svoje rezerve povećali u tri mjeseca za 66 tona, a ukupna se vrijednost zaliha sada procjenjuje na 76 milijardi dolara.

Trenutno američke obveznice predstavljaju 17 posto od ukupnih rezervi Središnje banke Rusije, što je znatno manje nego na početku godine. Međutim još sankcija radi slučaj trovanja Skripalja, za kojeg SAD tereti Rusiju, i carine na aluminiji i čelik sa Trumpove strane dodatno otežava rješavanje duga i trgovinu Rusiji.

Prema navedenom vidljivo je kako Rusija uspijeva unatoč problemima, sankcijama i carinama smanjivati dug i stabilizirati situaciju u državi. A kako ide Hrvatskoj?



Za razliku od susjednih zemalja, Srbije s gotovo 20 tona zlata, Makedonije sa 7 tona, Slovenije s 3,2 i Bosne i Hercegovine s 3 tone, Hrvatska nema ni gram zlata u svojim rezervama. Još 2001. godine Hrvatska narodna banka (HNB) prodala je sve zalihe zlata, ukupno 13 tona za 117 milijuna dolara, piše Slobodna Dalmacija, dio domaćih ekonomista smatra da naša monetarna politika ne može biti neovisna bez zlata, ali u HNB-u to odbacuju tvrdeći da je zlato rizična investicija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI