‘PRITIŠĆU’ KOLINDU I PLENKOVIĆA: ‘Oboje stanite pred žrtve i javno im se ispričajte za zločine u Oluji!

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, ponovno je pokrenula pitanje isprike za žrtve tijekom i nakon Oluje.

Ova nevladina udruga iskoristila je tiskovnu konferenciju kako bi, uoči same obljetnice ove vojno-redarstvene akcije, predstavila on line peticiju #ISPRIKA na kojoj građani mogu dati svoju suglasnost za traženje oprosta.

Članovi Inicijative mladih za ljudska prava tom su prigodom predstavili i priručnik „Kako se ispričati za zločine” koji je namijenjen svim političarima, a osobito – premijeru i predsjednici.

„Prvi koji su dužni uputiti ispriku žrtvama VRO Oluje su predsjednica i premijer. S obzirom na funkciju koju obnašaju, ovom simboličkom gestom imaju priliku pokazati da je država spremna priznati činjenice, preuzeti odgovornost za zločine te osigurati da takve radnje ne naiđu na odobravanje i da se više ne ponove. Iskrena isprika upućena od strane visokih državnih predstavnika pokazuje i kako to društvo ima snage suočiti se s prošlošću te priznati i osuditi nehumana djela”, naglasili su Nikola Puharić i Branka Vierda  te predsjednicu i premijera uputili na korištenje priručnika:

„Također, izrazito je bitan i način upućivanja isprike, što priručnik Inicijative mladih posebno naglašava. Isprike moraju biti javne i dostojanstvene te trebaju biti upućene pred žrtvama i na mjestima koja su značajna za njihova stradanja. Takav javni iskaz mora sadržavati činjenice o tome da su u prošlosti počinjena kršenja ljudskih prava koja su žrtvama nanijela ozbiljnu i nepopravljivu bol te prihvaćanje dijela odgovornosti za ono što je učinjeno ili je propušteno učiniti”, kazao je ovaj dvojac.



Sama peticija nazvana #ISPRIKA, upotpunjena je riječima u kojima potpisnici traže optost i navode slijedeće:

“Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine, ovim potpisom želimo reći – oprostite! Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli.

Svojim potpisom želimo se ispričati:

Svima koji su tog ljeta prije 22 godine izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenima nad civilima za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja’.

Svima koji su bili primorani napustiti kuće, gradove i sela u kojima su odrastali, živjeli, imali prijatelje, djecu i obitelj.

Svima čija je imovina opljačkana, a kuće u kojima su generacijama živjeli – spaljene i razrušene, tako da se nisu imali kamo vratiti.

Svima koji su se, unatoč svemu, pokušali vratiti na svoja imanja, ali su u tome od strane državnih tijela Republike Hrvatske bili spriječeni.

Svima kojima je Republika Hrvatska obećavala mir ukoliko ostanu, a umjesto toga im donijela nasilje, ubojstvo, rušenje i palež.

Isprikom izražavamo posebnu solidarnost s onima koji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Želimo im reći kako nisu sami.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI