Procurila potresna pisma generala Praljka supruzi: ‘Kaća, spriječi naklapanja i laži…’

screenshot

Samoubojstvo generala Slobodana Praljka šokiralo je hrvatsku i svjetsku javnost. Obdukcija je pokazala da je otrov koji je Praljak popio bio cijankalij. Motivi Praljkovog čina postaju jasniji i vidljiviji iz dva pisma koje su UN-ovi istražitelji diplomatskim putem nedavno dostavili njegovoj supruzi Kaći. Oba pisma su napisana 27. studenog, dva dana prije objave pravomoćne presude, piše dnevnik.hr.

“Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je u pismu naslovljenom obitelji.

Njegova odvjetnica Nika Pinter, nakon što je sve prikupila, kaže kako nije iznenađena njegovom odlukom.

“Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane, od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno”, rekla je u izjavi za NOVU TV Praljkova odvjetnica.

Drugo pismo bila je Praljkova poruka supruzi.



“Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Obitelji’ morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.”, napisao je Praljak.

UN-ova istraga koja je završena utvrdila je kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal. Ne može se utvrditi ni kako je otrov dostavljen Praljku. O tome posebnu istragu vodi nizozemska policija.

“Po nizozemskim propisima, dozvoljeno je i samoubojstvo i pomaganje u samoubojstvu i eutanazija. Prema tome, vodi se istraga, a vodi se zbog suda, jer je sud to tražio i želi utvrditi što se doista dogodilo’, rekla je odvjetnica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI