Prodaju egipatski krumpir pod etiketom “međimurskog”

Pixabay

U Konzumu se prodaje pakovanje od 2,5 kg krumpira pripremljenog za prženje ili pečenje, na kojemu piše da je taj krumpir “međimurski”. Riječ je o proizvodu tvrtke Dodlek-agro.

No, na deklaraciji jasno piše da krumpir nije međimurski nego da je uvezen iz Egipta. Time su kupci dovedeni u zabludu jer misle da kupuju domaći krumpir.

“To se ne smije raditi! Naš međimurski krumpir još nije brendiran pa udruga tvrtku ne može teretiti zbog toga. No očito je riječ o zavaravanju potrošača i krivotvorenju podataka, zbog čega bi trebala reagirati i inspekcija”, kaže Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako sva pretpakirana ili zapakirana hrana mora biti označena sukladno zahtjevima propisanim Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te drugim posebnim propisima koji se odnose na određenu hranu. Sve informacije na hrani, obvezne i dobrovoljne, moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Također ne smiju biti obmanjujuće, između ostalog i glede podrijetla hrane.

Inače, naziv “Međimurski krumpir/Međimurski kalamper” trenutačno je u postupku zaštite kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, prenosi Večernji.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI