Prof. Dr. Sc. Krkač: Plakat Vinkovačkih jeseni je super

Uostalom, kak stvari stoje, taj klinac s plakata vjerojatno bu uskoro završil u Irskoj pa bu u najgorem slučaju briga irskog a ne hrvatskog HZZO-a

Kužim ljude kaj se snebivaju nad plakatom Vinkovačkih jeseni iz raznih razloga. Štoviše, činjenica je da su naša djeca i mladi u EU vrhu po konzumaciji cigareta, alkohola i droga, piše u svojoj kolumni na portalu hrvatska danas.com profesor Kristijan Krkač.

Imajmo na umu da se alkoholizam ne mjeri samo količinom alkohola, nego i vrstama, redovitošću tijekom dana, tjedna i mjeseca, korelacijom s raznim bolestima i poremećajima poput ciroze jetre itd. i da smo i tu smo vrlo uspješni. Dakle, snebivanje je dijelom opravdano. Kužim i ljude koji se snebivaju nad snebivanjem. Urnebesan mi je komentar (nomina sunt odiosa) koji veli da klinac ima lajbek u duginim bojama i mjesto frakleca dildo, to bi valjda bilo kolosalno napredno. Nemrem se prestat smijat tom komentaru.

Ali ne kužim jedno. Kulturna je stvar deci točiti sok u čaše za pića odraslih jer djeca oponašaju i to ne lažnim, nego pravim sredtstvima oponašanja. Primjerice, većina klinaca brzo skuži razliku plastičnog i pravog čekića i želi oponašati s pravim. Slično je i s fraklecom. Sad, unutra je sok koji podsjeća na vino ili rakiju. Boja je važna. Okus je dvojben. Korak dalje je dati klincu na prst da okusi alkoholno piće, npr. gemištec ili pivicu (viš kak lepo tepamo pijači). Ima i kultura koje su zmislile mješavine bezalkoholnih i alkoholnih pića (radler primjerice). Omjeri se mogu menjati i to je sljedeći korak. Na koncu se dospije do čistog alkoholnog pića (to da je pivica prehrambeni proizvod dvojebena je stvar ak se popije 4-5 belgijskih piva ili gajba Žuje). Ipak, korak od jedne male pive dnevno ili jednog gemišta nakon ručka i alkoholizma sasvim je jasan, mjerljiv i dokaziv.

U svjetlu rečenog mislim da je plakat OK, štoviše, da je super, jer meni je, a možda sam lud (iako imam neke dokaze da nisam, a vi takve dokaze nemate), prva asocijacija plakata dijete koje oponaša roditelja, a dijetetu tog uzrasta se u gemištarku ili fraklec natoči sok od jabuke i nazdravlja se s njim kao s odraslim. Piš ga vrit, takva nam je kultura. Ne velim da je dobra ili loša, ali dići takvu buku oko tog plakata, a prethodno značajno manju kad našmrkani klinac ni 15 godina stariji od malog z plakata z autom pobije par ljudi i za kaznu dobije rad za opće dobro i sličnih slučajeva krajnje je licemjerno preseravanje, a krenimo od toga da se ne želimo preseravati. Uostalom, kak stvari stoje, taj klinac s plakata vjerojatno bu uskoro završil u Irskoj pa bu u najgorem slučaju briga irskog a ne hrvatskog HZZO-a, kaj ne, a vi, kak da ste z plakata opali?, ironično zaključuje Krkač.

P.S.



HRVATSKI PARADOKSI (Za Enciklopediju EU) Sindikat javnih službi prijeti štrajkom u državi kojoj broj stanovnika pada, a broj zaposlenika tih službi raste. ILO veli da je udio zaposlenika javnog sektora u RH 31,6% za 2013. godinu; čak i Bugarska i Rumunjska imaju skoro duplo manje. Trenutačno u RH s manje od 4.000.000 stanovnika javni sektor ima više od 100.000 zaposlenika pri čemu prvi broj ima tendenciju pada, a drugi rasta. Zapošljavanje u javnim službama i iseljavanje su dokazivi. Ne volim pretjerano portal koji je objavio vijest o tome kako je navedeni sindikat uputio pismo članovima da ne čitaju taj portal, jer taj portal ima 5% dobrih tekstova od kojih ne žive, a ostalo je ein dreck, ali ovaj tekst spada u tih 5%. Pa nek sindikat ide u štrajk. Pa kaj onda? Kaj bu se dogodilo? Nikad nisam bil član sindikata, čak niti kad sam radil u osnovnoj i srednjoj školi i na javnom faksu. Niti sam ikad štrajkal. Dakle, pustite ih nek štrajkaju. Kad ne sedne plaća buju si još jednom razmislili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI