PROJEKT PELJEŠAC U PROBLEMU: Podignuta žalba, stigle sumnjive ponude

ilustracija

Realizacija projekta na Pelješcu je teško ostvariva jer se provedba natječaja za izgradnju ceste opet zakomplicirala.

Nakon dvije odgode, u četvrtak, 14. veljače, u Hrvatskim cestama su trebale biti otvorene ponude za izgradnju druge dionice ceste preko Pelješca na dijelu Šparagovići – Doli, piše Jutarnji list.

Nažalost, sve je odgođeno do daljnjeg jer je samo dan prije otvaranja ponuda tvrtka Colas iz Varaždina Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave (DKOM) podnijela žalbu na dokumentaciju. U Hrvatskim cestama procijenili su vrijednost radova na 449,1 milijun kuna, a predviđeno vrijeme trajanja radova je 30 mjeseci. S obzirom na ovu žalbu, radovi na ovoj dionici mogli bi u najboljem slučaju početi tek na jesen. Kako je rok za izgradnju 30 mjeseci ova dionica bi u najboljem slučaju mogla biti gotova negdje na proljeće 2022. godine, što je oko sedam mjeseci nakon što bi most Pelješac već trebao biti završen.

Osim toga, problem je i natječaj za izgradnju prve dionice ceste preko Pelješca od Jadranske magistrale do budućeg mosta Pelješac te na pelješkoj strani od Duboke do Šparagovića. Hrvatske ceste ni osam mjeseci nakon otvaranja ponuda za izgradnju nisu odabrale izvođača radova

U međuvremenu se za investitora javile dvije grčke tvrtke – J&P AVAX S.A. i AKTOR S.A. No, obje tvrtke su bile pod istragom grčke Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja zbog udruživanja u građevinski kartel, koja je odluku o tome objavila u rujnu 2017. godine. I jedna i druga grčka tvrtka priznale su krivnju te su pristale na nagodbu i plaćanje višemilijunske kazne: J&P AVAX je platio 18,3 milijuna eura, a AKTOR 38,4 milijuna eura.



Prema hrvatskom Zakonu o javnoj nabavi, razlog za isključenje gospodarskog subjekta iz postupka javne nabave je ako se “može dokazati odgovarajućim sredstvima da je gospodarski subjekt kriv za teški profesionalni propust koji dovodi u pitanje njegov integritet”.

U konkretnom slučaju J&P AVAX i ACTOR su mogli obavijestiti Hrvatske ceste da su kažnjeni za kartelsko udruživanje ili su Hrvatske ceste kroz natječajni postupak trebale postaviti pitanja o tim slučajevima i potom utvrditi je li došlo do narušavanja njihovog integriteta.

U Hrvatskim cestama su, za Jutarnji list, rekli da će odluka o odabiru biti objavljena do kraja ovog tjedna.

Istom će biti odabran izvođač radova koji u svim traženim kriterijima zadovoljava sve formalnopravne akte i nije u koliziji sa Zakonom o javnoj nabavi Republike Hrvatske”, rekli su u Hrvatskim cestama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI