Prošle godine izgorjelo 63.000, ove 1.350 hektara površine, ali to nije zasluga sreće

screenshot

To je posljedica boljih meteoroloških uvjeta, ali i uvođenju novih sustava i provedbi preventivnih mjera i inspekcija

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković usporedio je požarne sezone prošle godine i ove godine te iznio podatak da je prošle godine opožarena površina bila 63.000 hektara, dok je ove godine to 1.350 hektara izgorjele površine.

Naglasio je da je to posljedica i boljih meteoroloških uvjeta, ali i uvođenju novih sustava i provedbi preventivnih mjera i inspekcija. Posebno je naglasio uvođenje operativnog vatrogasnog dežurstva i poboljšanje komunikacije unutar sustava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina osvrnuo se na veliki jučeršnji požar kod Omiša u kojemu su stradala i dva vatrogasna vozila.

“Jedno stradalo vozilo bilo je staro 10 godina, a drugo više od 25 godina, a ukupna šteta na ta vozila iznosi više od 1,5 milijuna kuna do 2 milijuna kuna”, kazao je Glavina i dodao kako su DVD-u Omiš poslana dva vozila iz robnih zaliha koja će im poslužiti kao zamjenska za ovu sezonu, rekao je Glavina u Temi dana HRT-a.

Požarna sezona na vrhuncu



Da je požarna sezona na vrhuncu pokazuje uz subotnji veliki požar kod Omiša i pet požara koju su u nedjelju buknuli na Jadranu. Prvi požar u nedjelju buknuo je u Istri kod Buja u jutranjim satima, a uz lokalne vatrogasce gasila su ga i dva kanadera te je lokaliziran u 12 sati.

Potom su u popodnevnim satima, u razmaku od manje od dva sata, buknula tri požara u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Šibensko-kninskoj županiji. Prvi je prijavljen u Primorskom Dolcu u 14.44 sati, njega je gasilo 14 vatrogasaca, a pomagao im je Air Tractor. Lokaliziran je u 16.40.sati.

Nakon njega u 14.52 sata stigla je prijava o požaru kod Muća gdje su 14 vatrogasaca na tlu iz zraka pomagala dva Air Tractora, a taj požar je lokaliziran oko 18 sati.

Pola sata kasnije stigla je dojava o požaru kod Zatona u Šibensko-kninskoj županiji koji je gasio 41 gasitelj, a pomagali su im dva kanadera. Taj požar lokaliziran je u 18.30 sati. Zadnji požar u nedjelju prijavljen je u Radošiću kod Sinja u 16.30 sati. Gasilo ga je 15 vatrogasaca uz pomoć jednog kanadera i jednog Air Tractora, a on je lokaliziran u 18.15 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI