Psihologinja Jasna Vojnić nova predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji

youtube

Jasna Vojnić peta je predsjednica HNV-a od njegova utemeljenja 2002. i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji.

Psihologinja iz Subotice Jasna Vojnić izabrana je za predsjednicu Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) na konstitutivnoj sjednici toga zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji koja je održana u utorak navečer u Subotici.

Ona je najavila da će “HNV ravnomjerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina”, te da će biti ”spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama u Srbiji”.

“Vijeće mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje”, poručila je ona, i dodala da će ulaganje u obrazovanje biti među njezinim prioritetima, ali da ni područja kulture, informiranja i službene uporabe jezika neće biti zanemarena.

Jasna Vojnić peta je predsjednica HNV-a od njegova utemeljenja 2002. i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji.

Na čelnu dužnost dolazi s pozicije savjetnice bivšega predsjednika HNV-a zadužene za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja.



U radu konstitutivne sjednice sudjelovalo je svih 29 vijećnika iz cijele Vojvodine.

Svi su izabrani s izborne liste ”Hrvati zajedno” koju je tijekom kampanje predvodio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota koji je prisustvovao konstitutivnoj sjednici, čestitao je na izboru novoga vodstva.

”Vjerujem da će budući HNV moći napraviti jedan novi iskorak prvenstveno imajući u vidu europske fondove, IPA fondove, suradnju Zagreba i Beograda, prekograničnu suradnju … sve su to veliki izazovi”, rekao je Bakota.

HNV je zastupničko tijelo oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe materinskog jezika, i financira se uglavnom iz proračuna Republike Srbije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI