Puhovski: ‘Vlada nema samopouzdanja, imali su ga Sanader i Milanović’

screenshot

Kad se javnost naroguši, Vlada se povuče

Politički analitičar Žarko Puhovski bio je gost Novog dana N1 televizije gdje je komentirao aktualne događaje.

Već drugi put u dva tjedna zaziva se odgovornost ministara. Najprije ministra Butkovića zbog stanja u Croatia Airlinesu,a sada i ministra Kujundžića zbog smrti mladića u Zaprešiću. Koliko je za vjerovati da bi netko od ministara mogao podnijeti ostavku?

U slučaju ministra Butkovića ne vidim nikakav element odgovornosti. On je napisao pismo upravi poduzeća. Ministri nisu baukovi kojih se treba bojati i tu je odgovornost pravosuđa. Prije svega odgovorno je sudstvo koje je sebi dopustilo da odlučuje što je dobra vjera. Što se tiče druge stvari, tu je pitanje koje si svatko treba postaviti. Kakva je logika da netko vozi iz Jastrebarskog u Zaprešić? Obdukcija nije gotova. Na krivi se način tumači lokalna uprava i samouprava. I o tome se treba razgovarati. Doveli smo se u situaciju da se kvazidemokratski skupljaju potpisi na ulicma za lijekove o kojima u Europi nešto zna 50 liječnika. To da se radi političko pitanje od visokostručnih tema, to nije pitanje demokracije.

To su donijele društvene mreže?

Zato što su se na internetu pojavile ogromne količine gluposti… ne znači da smo postali pametniji. Veliki Njegoš ima genijalnu rečenicu: Prazne se puške obojica plaše… Ako bude dovoljno frke u javnosti, Vlada će se uvijek povući. To ne znači da je to ispravno. Ova Vlada nema samopouzdanja, imali su ga Sanader i Milanović. Kad se javnost naroguši, Vlada se povuče. A ne znači da je Vlada uvijek u krivu.



Odnosi Hrvatske i Srbije. Vučić je prije 10 dana usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom. Još stižu reakcije na te njegove riječi. Je li vas iznenadila diplomatska reakcija hrvatske Vlade? 

Vučić je uspio u onom što je htio. Da skrene pažnju s Kosova i da dovede Hrvatsku u defanzivu u situaciji u kojoj Hrvatska objektivno slavi pobjedu. Uspio je jer je naprosto bezobrazniji. Oštrom riječi je udario, i tu je s hrvatske strane daleko najbolje reagirao Bandić. Uspoređivati Tuđmana s Hitlerom je neumjesno.

Pozicija Milorada Pupovca?

Pupovac stoji u špagatu, raskoraku, već godinama. Još od vremena kad je posredovao između Tuđmana i Miloševića. Ne vidim zašto bi prvi čovjek srpske manjine u Hrvatskoj trebao biti u posebnoj vezi sa Srbijom. I to s čovjekkom koji je drugačijeg svjetonazora od Pupovca, i to s čovjekom koji je ružno izvrijeđao Pupovca u Lisinskom kada je praktički rekao da je Pupovac njegov potrčko u Hrvatskoj. Činjenica je da ova Vlada bez njega ne može i njegova je pozicija vjerojatno čvršća nego prije.

Opet su se pojavile priče o prijevremenim izborima.

Prije godinu dana sam smatrao da je Plenković imao odličnu situaciju da ide na izbore. On se tada nije odllučio jer nije bio siguran da kontrolira stranku. I sad je slična situacija. Čini se da je zaustavljeno napredovanje Živog zida, SDP je u katastrofalnoj situaciji. Ako se SDP ne raspadne na dvije stranke, on ispod 20 posto ne može pasti. Što se više odgađaju izbori veća je mogućnost za veliku koaliciju. Ali, zbog stanja u SDP-u je to sad nemoguće. Tamo imate predsjednika koji ne zna koga predstavlja osim samog sebe. Plenković s druge strane ima jaku opoziciju u stranci. Njih bi mogla okupiti samo Kolinda Grabar-Kitrović kad bi odustala od kandidature za predsjednicu i kandidirala se za predsjednicu stranke, ali to nije izgledno. HDZ sad nema potrebu za izborima, koliko god je šlampava koalicija, ona funkcionira. I zato Pupovac može pisati ove metafizičke izjave, Bandić može raditi svoje stvari jer bez njih ne mogu…

Kolike su šanse da Bernardić pridobije simpatije javnosti i biračke baze?

Kaže Machiavelli da onaj kojeg svi napadaju, a on opstaje, ima moć. Međutim, kod Bernardića je stvar da je on nestao iz javnosti, on je u ovom trenutku prazno mjesto. Formalno je predsjednik jer se ne mogu dogovoriti tko bi to bio umjesto njega. Kad bi se ljudi koji su jaki u stranci mogli dogovoriti, njega ne bi bilo. Njegova moć proizlazi iz njihove nemoći, a cijena toga je da SDP naprosto ne postoji kao stranka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI