Pula podlegla pritisku: Otkazan nastup četnika Bore Drljače u Domu hrvatskih branitelja

screenshot

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića koji je odustao od nastupa navedenog izvođača

Na dočeku pravoslavne Nove godine u Domu hrvatskih branitelja, nekadašnjem Domu JNA, trebao je 13. siječnja nastupati srpski pjevač Boro Drljača, poznat po pročetničkom stavu. Mnogi su se s pravom pitali koji su to kriteriji glazbenog odabira kada je poznato da se Marku Perkoviću Thompsonu zabranjuju koncerti u Areni. Događaj je bizarniji kada se spoznalo da u organizaciji stoji Srpsko narodno vijeće i Zajednica Srba u Istri, a uz navodno blagoslov gradonačelnika Pule Miletića i župana Istarske županije Valtera Flege – sve to ni manje ni više nego u „Domu hrvatskih branitelja“ u Puli, u Domu koji je u vlasništvu Ministarstva obrane.

Međutim, nakon medijskih pritisaka, stiglo je priopćenje Grada Pule koji se od nastupa ogradio te je Drljačin nastup otazan nakon Miletićeve intervencije.

Grad Pula se ograđuje od nastupa glazbenog izvođača Bore Drljače čiji se koncert u organizaciji Zajednice Srba u Istri trebao održati u sklopu proslave dočeka Pravoslavne Nove godine, 13. siječnja 2018. godine.

Iako je organizator najavljene manifestacije neovisna organizacija, odnosno Zajednica Srba u Istri te što prostor Doma hrvatskih branitelja nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića koji je odustao od nastupa navedenog izvođača.

Grad Pula, poznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta, kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Bore Drljača koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima tolerancije i međusobnog poštovanja te uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu“priopćeno je iz Grada Pule.



Podsjetimo, Boro Drljača pjevač je koji je, među ostalim, glorificirao Kapetana Dragana i Krajinu. Drljača je, osim toga, poznat kao „pevač“ koji je svojim djelovanjem potpirivao velikosrpsku agresiju i poticao pobunu srpskog stanovništva protiv Republike Hrvatske. Istančani ukus vodstva hrvatskih Srba da izaberu vrijeme i mjesto je i ovaj put pokazao što misle o Hrvatskoj, braniteljima i hrvatskom narodu.

Reakcija HSP-a

Na nastup Drljače reagirao je i HSP u kojem ističu:

Marko Perković Tompson, hrvatski branitelj NE MOŽE – Boro Drljača četnički podstrekač i glorifikator MOŽE!? U Hrvatskoj, državi apsurda, njenim braniteljima nije dopušteno pjevati ali je zato  “pevačima” iz Srbije poznatima po glorificiranju ratnih zločinaca koji su po DRŽAVI HRVATSKOJ imali svoj KRVAVI PIR dozvoljeno. Strašna je je to i porazna činjenica”, priopćio je Nikica Augustinović predsjednik Glavnog stana HSP-a. Kako dodaju, sama proslava Nove godine nikome nije sporna, ali kada se održava pod dirigentskom palicom četnika-umjetnika Bore Drljače u nas najpoznatijeg po glorificiranju ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića,  koji sve Hrvate naziva ustašama, slavi Krajinu,  Karadžića i zloglasnog popa Đujića itekako je sporna i neprihvatljiva.

Pjesme koje su proslavile Drljaču

Godine 1991. izdao je album „Krajino, Krajino“ s pjesmama „Krajino, Krajino“ ( Krvava haljino), „Malovane, visoka planino“, „Krajina je moj otac i majka“, „Stara staza“, „Oj, Krajino“, „Tri sokola, tri heroja“, „Ljubio sam devojke i žene“, „Na put se spremam“. Godine 1995. nakon duže je pauze ponovo za RTB objavio novi album, a 1996. godine s orkestrom Slavka Mitrovića – Caleta za izdavačku kuću Nina trade izdao je album „Krajišnik sam ja“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI