Pupovac: “Penjat ćemo se na traktore, ali idemo u drugom smjeru”

screenshot

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u petak je, nakon što su u nekoliko gradova uništeni predizborni plakati njihove stranke, među ostalim i ustaškim simbolima, poručio kako su SDSS-ovi plakati i poruke usmjereni protiv straha, za slobodu i oslobođenje društva od mržnje, a dodao je i kako se zbog svega policiji neće obraćati jer mu je dosta podsjećati ih na to što im je posao.

“Naši plakati i naše poruke su protiv straha, a za slobodu. Naši plakati i naše poruke su protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje. Ćirilica koja nekima smeta na plakatima SDSS-a je ćirilica koja želi biti ne samo sredstvo komuniciranja nego i pismo oslobođenja našega društva od onih predrasuda i mržnje koja se godinama širi našim društvom i na koju nitko ne reagira”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Plakat SDSS-a s natpisom njihove kampanje “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?” (“Srbin” je otisnut na ćirilici) u Splitu je, primjerice, nedavno osvanuo sa značajnim intervencijama pa je tako “Srbin” zacrnjen, kao i naziv stranke, a po plakatu su dodani natpisi “NDH”, “Za dom spremni”, “Srbe na vrbe” i “Palite traktore”.

Pupovac je istaknuo kako poruke napisane na uništenim plakatima žele produbiti strahove koji postoje među ljudima, produbiti osjećaj nesigurnosti koji postoji među ljudima te žele ograničiti mogućnosti izbora kakve se u našoj zemlji već dugo žele uspostaviti.

Predsjednik SDSS-a je upozorio da ćirilica, koja je jedno od prvih slavenskih pisama i europske pismenosti, danas u Hrvatskoj ne može imati pravo građanstva.

Onima “koji su protiv ćirilice i premazuju je crnim bojama i još crnjim porukama” poručio je: “To pismo je za nas pismo slobode”.



“Zadržat ćemo ga i nosit ćemo ga kao pismo slobode. I pismo oslobođenja ovoga društva od onih koji crnom bojom i crnim porukama žele ograničiti slobode drugih i slobode cijeloga društva kada su po srijedi razlike i mogućnost izbora”, naglasio je Pupovac.

Objašnjavao je i kako je smisao njihova izlaska na izbore za Europski parlament širenje prostora slobode za birače i ljude koji žive u sredinama u kojima ne smiju reći što su te glasati u skladu sa svojim uvjerenjima. Smatra da je takav pritisak nedostojan svakog pristojnog društva, grada i sredine.

Osvrnuo se i na izjavu saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da mu je žao što on (Pupovac) nije 1995. na traktoru pobjegao u Beograd te da trebaju paliti traktore i 2019. Pupovac je poručio: “Ne bojimo vas se!”.

“I ne bojte se vi, jer je riječ o crnim kukavicama, a ne hrabrim ljudima. Jer je riječ o ljudima koji umjesto zastava slobode nose zastavu mržnje i simbole zločina”, rekao je Pupovac.

Dosta je obraćanja policiji i podsjećanja na to što im je posao

Zbog uništenih plakata SDSS-a, išaranih natpisima poput “NDH”, “Za dom spremni”, “Srbe na vrbe” neće se, kaže, obraćati policiji jer mu je “dosta obraćanja policiji i podsjećanja na to što im je posao”.

Smatra i da se neke stvari ne bi događale kada bi vodeći ljudi u državi jasno i glasno rekli što smije imati pravo građanstva u Hrvatskoj, a što ne.

Pupovac je upozorio i da policija priznaje zastave koje nisu službene zastave RH, kao i da ne podnosi prijave ili žalbe na presude nižih sudova kada se radi o pozdravu “Za dom spremni”.

Poručio je i kako, “ako ih budu tjerali da s traktorima vode kampanju – dopunit će ćirilicu i s traktorima”. No, dodao je, neće ići u smjeru u kojem “oni misle”, već u drugom.

“Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo”, poručio je Pupovac.

 

 
Facebook Comments

Loading...
DIJELI