Putinovo priznanje šokiralo svijet: ‘Odobrio sam rušenje putničkog aviona u kojem je bilo 110 ljudi’

Wikimedia

U dvosatnom dokumentarnom filmu pod nazivom “Putin”, koji je u nedelju navečer prikazan na ruskoj državnoj televiziji, ruski predsjednik je novinaru izjavio da je 7. veljače primio poziv od sigurnosnih službenika odgovornih za Olimpijske igre u Sočiju i to neposredno uoči ceremonije otvaranja.

Naime, piloti turske aviokompanije “Pegazus” na avionu tipa “boing” 737-800 koji je leteo u Istanbul, prijavili su da jedan od putnika koji ima bombu traži promjenu smjera leta ka Sočiju. U avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu gdje je ceremonija otvaranja upravo počinjala bilo – 40.000 ljudi!

Putin je rekao da je zatražio savjet od ruskih sigurnosnih službi, a direktor ruske obaveštajne agencije (FSB) Aleksandar Bortnjikov mu je kazao da je, prema izvanrednim procedurama, u sličnim situacijama predviđeno rušenje aviona.

Rekao sam: Postupite u skladu s planom”, kazao je Putin u dokumentarcu.

Nekoliko minuta poslije toga, Vladimir Putin je, navodi se, primio još jedan telefonski poziv od šefa FSB koji ga je obavijestio da je to bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da avion nastavlja let ka Turskoj.



Upitan kako se osjećao nakon što je primio poziv, Putin je odgovorio: “Bolje da ne pričam o tome”.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, jučer je potvrdio da su svi navodi u dokumentarnom filmu – točni.

Čovjek koji je izazvao incident bio je Ukrajinac Artem Kozlov, koji je 2016. godine u Turskoj osuđen na 9,5 godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI