Rakar: ‘Tužno je reći, ali Živi zid je jedina prava oporba’

0
242
screenshot

SDP se bavi samim sobom, GLAS i slični pokušavaju držati glavu iznad vode, IDS se bavi Uljanikom i situacija je takva kakva je

Marko Rakar, komunikacijski savjetnik, gostovao je u Novom danu i komentirao aktualnu političku situaciju u zemlji.

Je li najava mogućih prijevremenih parlamentarnih izbora spin ili realnost?

Loading...

Ne znamo, može biti jedno i drugo, vidjet ćemo kako će se stvar razviti u sljedećih par tjedana. S jedne strane, Plenković doista ima problema u HDZ-u, neovisno želi li o tome govorili ili ne, a postoji i neizvjesnost što će se dogoditi ako se ti izbori dogode. Sad je zadnji vlak da se oni dogode i sad slijedi cijeli negativni niz za Vladu i bit će teško objasniti što se tu dogodilo. Imamo Uljanik, Petrokemiju, Croatia Airlines, to su sve neke velike i vidljive situacije, imamo oporbu unutar samog HDZ-a, snažna desna struja koja je zaostala iza Karamarka i koja stišće i Plenković mora tolerirati ovakve pro desne istupe ministra Krstičevića i sličnih likova.

Je li realno očekivati da HDZ osvoji dovoljno mandata za formiranje stabilne Vlade?

Mislim da u biti ne. Oni mogu očekivati rezultat kakav su imali ili nešto bolji, ali ne nužno puno bolji. Ono što se HDZ-u dogodilo, oni su apsorbirali skoro sve političke stranke na desnoj strani spektra i u slučaju da i pobijede i budu relativni pobjednik izbora, pitanje je s kim mogu sastaviti vladu. Ostaje eventualno Bandićeva stranka, koja je u dosadašnjim pokušajima imala problema da ostvari realan rezultat, HNS će po svoj prilici u cijelosti nestati. Vrijedi reći da su stranke s kojima je Plenković danas u koaliciji stranke koje su na nekim tuđim krilima ušle u Sabor. Taj trik, primjerice HNS, ne mogu ponoviti. Moglo bi se dogoditi, kad bi do izbora došlo i HDZ bio relativni pobjednik izbora, da bi došli u poziciju da ne mogu formirati vladu, nešto što se dogodlilo slično Janši u Sloveniji.

Problemi koji su se dogodili, pak, nisu utjecali na rejting ni HDZ-a ni Vlade, dapače, on raste.

Naravno da je situacija takva i to se uvijek događalo u trenutku kad nemaju protutežu. Opozicija de facto ne postoji. Tužno je reći, ali u ovom trenutku Živi zid je jedina doista prava, manje ili više konstruktivna, opozicija HDZ-u. SDP se bavi samim sobom, GLAS i slični pokušavaju držati glavu iznad vode, IDS se bavi Uljanikom i situacija je takva kakva je. Kad bi krenuli u predizbornu kampanju, oporba bi se morala organizirati na najbolji mogući način i ta bi se situacija preokrenula, ali pitanje je u kojoj mjeri, jer govorimo o nekoliko tjedana od odluke o izborima do samih izbora.

Najava izbora samo je spin, govori se, jer HDZ ima bazen brojnih nezavisnih zastupnika na koje može računati, bez obzira na tanku parlamentarnu većinu. Zašto bi se onda išlo na izbore? 

U ovom trenu imamo Sabor koji ima najviše nezavisnih zastupnika koje je ikad imao i teoretski se na njih može računati, ali temeljna razlika između pozicije i opozicije se vidi u trenucima kad treba glasati za povjerenje Vladi ili za proračun. On treba biti izglasan do sredine prosinca, a apetiti koalicijskih partnera su ogromni. Ova Vlada, makar je dominantno HDZ-ova, ovisi o velikom broju pojedinaca, koji dolaze s popisom želja i računom koliko će ta priča koštati. S druge strane, ima ta desna situacija, radikalna nacionalistička retrogradna desnica unutar HDZ-a, koja je s Karamarkom i nakon njega ostala tamo, Plenković nije uspio to posložiti i postoji potreba da se ta situacija raščisti i što vrijeme više prolazi, to će biti sve teže i teže raščistiti.

Predsjedništvo HDZ-a imalo je trosatni sastanak, na kojemu se pojavila i Ivana Maletić. Robert Kopal postao posebni savjetnik. Kako se to može komunikacijski iščitati? Je li najava izbora zapravo rezervna komunikacijska varijanta?

Ja mislim da ne treba raditi preveliku dramu oko trosatnog sastanka. Oni su stranka koja je na vlasti, ima puno stvari koje se trebaju raspraviti, radi se tjedan dana prije početka nove saborske sezone, treba raspraviti pitanja o kojima će se govoriti, ne treba zaboraviti da Vlada u četvrtak ima sjednicu u Puli, što je za HDZ-ovu Vladu relativno neprijateljsko okružje.

Je li povezivanje Roberta Kopala s izborima, on je pomagao premijeru na razlazu HDZ-a i Mosta, zapravo najava izbora?

Robert Kopal nije nikad bio daleko od premijera Plenkovića. On je bio razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev u MUP-u, sad je prebačen na poziciju posebnog savjetnika. Tko je on i što on zapravo radi nije jasno, sigurnosne službe su njegova osobna specijalnost, ali ako je to predznak budućih parlamentarnih izbora, pa neka bude.

Je li moguća velika koalicija?

Sve je moguće. Je li došlo vrijeme, jesmo li politički dovoljno sazreli da uopće dođemo u tu situaciju, teško je reći. Treba vidjeti koje bi ljude SDP i HDZ ponudio u takvoj konstelaciji. Sad imamo situaciju da u samom vrhu vlasti imamo ljude koji su pod istragama i optužnicama i za kolektivno zdravlje nacije to nije dobra situacija. Bi li se to izbjeglo takvom koalicijom, teško je u ovom času reći. Ovo nije bajan trenutak niti za HDZ niti za SDP. Osim toga, ne znamo što će se u SDP-u dogoditi, hoće li njihov predsjednik preživjeti sljedeći tjedan, dva – tri, hoće li biti zamijenjen i kako. Kad bi bili sigurni da će ići izbori, Bernardića bi morali skidati sa zida na Iblerovom trgu, jer on ne bi mogao dopustiti da on ne bude taj koji će složiti i potpisati liste, to bi mu mogla biti posljednja šansa da pokaže svoju snagu.

Jesu li istupi poput Milinovićevog dovođenja autobusa HDZ-ovaca pred središnjicu stranke, kao i istup gradonačelnika Vukovara, Ivana Penave, organizirani udar na Plenkovića ili su to pojedinci koji propituju svoju snagu u stranci?

Oni propituju snagu, ali su postavili krivo pitanje. Oni su pozicije moći u malim sredinama imali naviku lupati po stolovima i jednostavno su istrčali malo dalje nego što bi trebali. HDZ ima dugačku povijest relativno kvalitetnog i brzog rješavanja takvih disidenata iz svojih redova. Milinović će se sad pritajiti i nadati se da će ga vratiti u stranku nakon odlaska Plenkovića, baš kako je Plenković vratio ljude poput Drage Prgometa ili Milana Kujundžića koji su otišli iz HDZ-a za vrijeme Karamarka.

Bi li novi izbori omogućili Plenkoviću da odredi novu arhitekturu stranke?

Možda mu ne bi omogućilo da u cijelosti promijeni odnos snaga, ali bi mu pomoglo da usmjeri HDZ natrag prema centru kojem bi HDZ i trebao pripadati. Sasvim sigurno bi ga ojačalo na neki način, uz sve rizike koji uz to dolaze.

HNS najavljuje izborni stožer…

To je kao ono vidjela žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. Izborni stožer u HNS-u zvuči kao početak vica.

Što sa Živim zidom?

Oni su se pokazali kao najkonstruktivnija i najkonzistentnija oporba i za očekivati je da će oni svoj rezultat bitno ili drastično poboljšati.

Bi li se moglo dogoditi da Živi zid, kao i svojedobno Most, s 14 ili 15 zastupnika odlučuje o sudbini Hrvatske?

To je teoretski moguće, ali za razliku od Mosta, koji se u startu prezentirao kao nekakva prihvatljiva politička opcija, s kojom bi se dalo raditi, bili su poželjni kao koalicijski partner i njihov glas je odlučivao o tome tko će ili neće dobiti povjerenje u parlamentu. Nisam siguran da je to moguće sa Živim zidom, jer svi znaju tko je Živi zid i unijeti takav remetilački faktor u Vladu, veliko je pitanje na koji bi način Živi zid participirao u vlasti i tko bi s njihove strane bio u toj grupi ljudi koji bi upravljali Hrvatskom. Hrvatska je mala zemlja i bazen našeg talenta je sve plići i te podjele tko je čiji su jednostavno loše za ovu državu, jer nemamo dovoljno HDZ-ovaca, SDP-ovaca, mostovaca, Živog zida da popunimo vlast. Moramo se orijentirati u nekom častu da pronalazimo profesionalce koji znaju, mogu i žele obavljati posao upravljanja zemljom.