Ramljak: Agrogor je u prvih pet mjeseci ove godine u minusu, ali to je bilo za očekivati

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela", kaže se u Agrokorovom izvješću

Ministrastvo gospodarstava, poduzetništva i obrta na svojim stranicama objavilo je najnovije izvješće izvanredne uprave Agrokora o poslovanju ove strateški važne hrvatske firme.

Prema izvještaju, u prvih pet mjeseci ove godine  Konzum je završio s gubitkom od 62 milijuna kunaKonzum BiH s 44 milijunaTisak s 33 milijunaVelpro Centar s 50 milijuna, a Velpro BiH s 11 milijuna kuna.

Izvanredna uprava u izvještaju napominje da je maloprodajno poslovanje sezonski s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine. “Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela”, kaže se u Agrokorovom izvješću.

Dodaje se da su maloprodajna poduzeća koncerna trpila značajna ograničenja likvidnosti (nedostatak novca, a samim time i zaliha) u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon
pokretanja postupka. “Rezultat toga su bile razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju. Broj kupaca se u međuvremenu oporavio i trenutno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina. S druge strane, poslovanje poslovne grupe Prehrana je i u promatranom periodu ostvarilo solidne
poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića”, navodi se u izvješću.

“U ovom trenutku pripremaju se nacrti planova održivosti za niz poduzeća te su sada u fazi u kojoj se uspostavljaju, razrađuju i preispituju. Tim za održivost smatra da će plan održivosti za cijelu Grupu biti završen do kraja rujna 2017. godine”, kaže se u izvješću izanredne uprave na čijem je čelu Ante Ramljak.



U dijelu koji se odnosi na savjetnički tim, kaže se da su u njemu osim međunarodnih savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners i međunarodnih pravnih savjetnika, tvrtke Kirkland and Ellis podržavaju i međunarodni financijski savjetnici Houlihan Lokey i Ithuba Capital.

Podsjeća se i da je 20. lipnja istekao rok za prijavu tražbina te je zaprimljeno ukupno 11.659 tražbina, koje su urudžbirane, skenirane i digitalizirane. Navodi se i da su tražbine izvršene za 68 društava, od njih 74 koja su u postupku izvanredne uprave. No, predane su i prijave tražbina za 26 trgovačkih društava koja nisu obuhvaćena postupkom izvanredne uprave ili čak nisu ni vlasnički povezana s Agrokorom. “Te prijave neće biti uzete u obzir, jer za takvo postupanje nema osnove”, poručuje izvanredna uprava.

cijeli izvještaj možete pogledati ovdje: http://www.mingo.hr/public/documents/Agrokor%20izvanredna%20uprava%20izvje%C5%A1%C4%87e%20lipanj.pdf

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI