Rasprava o otpadu: Građani zabrinuti zbog Brezovice i Karepovca

0
260
screenshot

Nakon pobune građana protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom u zagrebačkom Resniku izbila je nova pobuna protiv projekta kompostane u Brezovici. Istodobno, Splićani strahuju od toplog vremena i smrada s odlagališta Karepovac. U emisiji “Otovreno” urednika i voditelja Mislava Togonala u utorak raspravljali su Nikolina Frklić, Građanska inicijativa protiv kompostane u Brezovici, Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita i Tihomir Barić, Građanska inicijativa “Karepovac – drugo lice Splita”.

Nikolina Frklić smatra kako je od građana Brezovice najprije skrivano pitanje gradnje kompostane i da su o svemu informirani putem anonimnih plakata. Ističe da se radi o temi od velikog značaja. Kompostana nekad zvuči kao da će se proizvoditi parfem- ovdje se u natječaju navodi postrojenje za biološku i termičku obradu otpada.

Loading...

Frklić upozorava kako još uvijek nije izrađena studija štetnosti te kako građani Brezovice strahuju od kompostane zbog odlaganja štetnog mulja. Ukoliko bude potrebno, o toj temi može se provesti i referendum, odgovorila je Mirka Jozić te kazala kako se na cjelokupnoj dokumentaciji još uvijek radi i da će se kompostana graditi kompromisom,a da o mogućnosti odlaganja mulja iz pročistača otpadnih voda ne zna niti ona.

Oko štetnosti mulja iz pročistača otpadnih voda ne slaže se Jozić s Mirelom Holy. “Ponosni smo na hrpetinu mulja koju smo izvukli iz otpadnih voda”, rekla je Jozić i ističe kako se u takvom mulju može pronaći teških metala, ali su oni u dozvoljenim granicama. Suprotstavila joj se Holy koja tvrdi da u obzir treba uzeti i gdje se takav pročistač nalazi.

Ne vidi problem u tome da se kompostana gradi na lokaciji grada. “Bila sam na mnogim lokacijama gdje ima kompostana – nije bilo neugodnih mirisa, rahlite i upuhujete zrak, možete pokrivati s geotekstilima”, objasnila je Holy.

Anamarija Matak je rekla kako da ne mora značiti da će Hrvatska morati platiti penale iz Europske unije.

“Određivanje bilo kakvih penala ovisi o nizu faktora – ne postoji cjenik pogrešaka i prekršaja koje radite kod gospodarenja otpadom pa vam se na temelju toga određuju penali. Matak je rekla i kako takvi postupci traju dugo i da nam prioritet sada treba biti sanacija odlagališta, a ne promišljanje o visini kazna koje bi mogli dobiti”.

Kazala je i kako Hrvatska još uvijek nije tužena za Crno Brdo već postoji najava tužbe te da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike razmišlja da vrati mliječnu ambalažu u sustav povratne naknade.

“Odlagalište Karepovac je najveće nesanirano odlagalište u Hrvatskoj- nemamo više vremena, rekao je Nino Vela. Istaknuo je da sada teče najneugodnija faza sanacije zbog širenja neugodnih mirisa koja bi trebala završiti oko 5. svibnja jer se misli i na turističku sezonu. Ako neki od radova koji se odnose na preslagivanje otpada ne budu završeni, nastavit će se na jesen”, rekao je Vela.

“Po završetku sanacije, odlagalište Karepovac ne bi imalo nikakvih štetnih utjecaja”, rekao je Tihomir Barić. Radovi na odlagalištu su bili neodgodivi, smatra Barić, jer Splićani više ne bi imali kamo s otpadom.