Rasprava o prebendarima u Otvorenom: Bozanić je sve znao?

screenshot

Berislav Jelinić smatra kako je afera otvorila suštinsko pitanje je li Crkva sposobna upravljati imovinom na način na koji to sada radi

Što stoji iza afere s prebendarima? Je li zagrebačka nadbiskupija zbog lošeg poslovanja s nekretninama izgubila desetke milijuna eura? Je li ova afera pokušaj rušenja kardinala Josipa Bozanića? – neka su od pitanja na koja su odgovarali gosti u emisiji Otvoreno HRT-a.

U emisiji su gostovali glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić, odvjetnik Veljko Miljević i Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Berislav Jelinić smatra kako je afera otvorila suštinsko pitanje je li Crkva sposobna upravljati imovinom na način na koji to sada radi.

Napomenuo je da u ovom slučaju, nitko ne ruši kardinala Bozanića te da ga eventualno ruše vlastiti propusti. Komentirao je odluku o raspuštanju Zbora prebendara pa kazao kako ju Bozanić nije donio već prihvatio.  

“Ta je odluka u najoštrijoj sankciji, ono što slijedi uputu Vatikana”, napomenuo je Jelinić. 



Istaknuo je i da je Nacional do dokumenata o makinacijama došao preko izvora iz Crkve te istaknuo kako odgovornost kardinala Bozanića postoji jer nije rješavao manjkavo ponašanje u crkvenim redovima s kojim je, Jelinić smatra, bio upoznat.

Veljko Miljević je kazao kako u ovom slučaju nije donijeta presuda već je u upravnom kaznenom postupku, koji se vodi po odrededbama kanonskog prava, donesena izvansudska odluka. 

Odluka je donesena na temelju pisanih izjava obuhvaćenih tim postupkom i Miljević je upozorio da ona još nije pravomoćna što ostavlja mogućnost žalbe. 

Istaknuo je i da se bivši dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u ovom trenutku ne može braniti jer bi time narušio pravila koja nalažu da tijekom postupka ne smije govoriti o tome. 

“Ovo promatramo kao da se dogodio kraj Crkve, a možemo promatrati s druge strane- da Crkva ima dobru volju dobro upravljati imovinom i kad se dogodi drukčije, da je spremna popravljati stvari”, rekao je Anto Mikić.  

Smatra kako se crkvenom imovinom i dalje dobro upravlja i da ovaj slučaj tu činjenicu ne bi trebao zasjeniti. Dodao je i kako upravljanje crkvenom imovinom može biti još transparentnije i da su u Crkvi toga svjesni. Zabrinut je jer ovakvom aferom, smatra Mikić, Crkva gubi povjerenje vjernika.  

Darko Pavičić je rekao kako Crkva u ovom slučaju još  ništa nije  izgubila nego je svojim nekretninama dodala rizik. 

“Banke još nisu naplatile svoja potraživanja, tek kad banke prodaju hipoteke- Crkva će izgubiti”, rekao je Pavičić.  

Smatra kako je do afere došlo jer se radilo o lošem poslovnom potezu investitora i onoga tko je radio u ime prebendara, piše HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI