Ratni izvjestitelji nisu pozvani na obilježavanje Dana HRT-a! U otvorenom pismu žestoko optužili ravnatelja Bačića

Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a poslao je priopćenje za javnost u kojem se zgražaju zbog činjenice što nisu pozvani na obilježavanje obljetnice HRT-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U okviru obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije 14. i 15. svibnja, kada se tradicionalno dodjeljuju godišnje nagrade, prikazuju dokumentarni filmovi i otvaraju izložbe HRT-ovih djelatnika, organizira se i komemoracijsko okupljanje na kojemu su do sada tradicionalno izaslanstva HRT-a, Udruge branitelja HRT-a i Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a polagali vijence i zapalili svijeće ispred spomen-obilježja sedmorici poginulih kolega – ratnih izvjestitelja u Domovinskom ratu u predvorju objekta HRT-a.

Na taj događaj ove godine ratni izvjestitelji HRT-a nisu pozvani i neće sudjelovati u obilježavanju obljetnice HRT-a.

Sramotna je to i ponižavajuća odluka ravnateljstva HRT-a na čelu s Kazimirom Bačićem prema svojim djelatnicima koji su u najtežim vremenima dragovoljno dali najviše i gradili temelje današnjeg HRT-a.



Mudro Ravnateljstvo HRT-a je čak i odredilo tko će u ime Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a govoriti, položiti vijenac i zapaliti svijeću u predvorju zgrade na Prisavlju za sedmoricu poginulih kolega jednako kao što je to  svojedobno učinio i prijašnji glavni ravnatelj Goran Radman, odredivši, zamislite, našeg izaslanika, koji će predstavljati nas – legitimnu, legalnu, registriranu udrugu Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, a da nas nitko nije ni pozvao, ni konzultirao.

Tako radi i sadašnji glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić sa svojim najbližim suradnicima, pojašnjavajući preko svojih administratora kako, eto, svatko može doći, ali službeno mogu samo oni koje uprava (kao nekada partija ili partijski sekretar) odredi. Umjesto da su ponosni na nas oni nas blago rečeno sklanjaju da ne bismo, ne daj Bože, nešto za njih nepodobno rekli.

E PA NEĆEMO TAKO GOSPODO!

Zaustavili ste nam projekt PONOS DOMOVINE kojim smo htjeli očuvati i zaštititi od propadanja neprocjenjivo arhivsko blago HRT-a iz Domovinskog rata, tisuće sati snimljenoga audio i video materijala koji i sada u kartonskim kutijama leže razbacani po prisavskim hodnicima, isključili ste nas iz sudjelovanja u Povjerenstvu za izgradnju spomen-obilježja sedmorici poginulih kolega, izbacili iz Kolektivnog ugovora zaposlenika, iako nam je i zakonski priznat status sudionika Domovinskoga rata.

Činite sve kako biste nam onemogućili ili otežali provođenje naših programskih aktivnosti, kao braniteljske udruge koja njeguje i promiče tekovine Domovinskog rata, odaje svake godine posebni pijetet svim žrtvama Domovinskog rata, a posebno herojima Grada Vukovara, sjećanje na naše kolege koji su dali svoje živote za širenje ISTINE o Domovinskom ratu i bori se za očuvanje i javno prezentiranje te istine, kako kroz programe HRT-a, tako i putem Muzeja Domovinskog rata koji su osnovani diljem Hrvatske u gotovo svim većim gradovima koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji.

U tim našim aktivnostima podržavaju nas svi gradovi i županije, osim establišmenta vlastite kuće, koja još ima status nacionalnog informativnog medijskog servisa. Čija ste vi zapravo medijska kuća kada već godinama činite sve da zatrete sve tragove svjedoka Domovinskog rata – vlastitih ratnih izvjestitelja – utemeljitelja današnje Hrvatske radiotelevizije?

Sami ćemo, gospodo na Prisavlju, postaviti posebno oblikovanu kamenu stijenu dostojnu žrtve naših poginulih kolega – ratnih izvjestitelja i na njoj polagati cvijeće i zapaliti svijeće.

Ovakav maćehinski odnos vas, čelnika HRT-a, prema ratnim izvjestiteljima – graditeljima temelja današnje suvremene Hrvatske radiotelevizije je klasični partijski odnos nadređenih nad podređenima i zbog toga mi NEĆEMO VIŠE TAKO. NEĆEMO VAM DOPUSTITI SAMOVOLJU I MANIPULACIJE KOJIMA ŽELITE UNIJETI RAZDOR U REDOVE NAŠE UDRUGE!

S  obiteljima poginulih kolega sami ćemo se dogovoriti i svakako podijeliti s njima nešto vrjednije i humanije od crveno-zelene Konzumove vrećice s prehrambenim artiklima. Obitelji poginulih ratnih izvjestitelja i po Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji zaslužuju puno više i zahvalnosti i poštovanja od ponižavajućih predstava koje im vi priređujete lijepim riječima, a ništa ne činite.

Ratni izvjestitelji, kojih na HRT-u ima još svega 150, jesu SAVJEST OVE MEDIJSKE KUĆE i  nećemo vam, gospodo, dopustiti da ih ponižavate i marginalizirate jer su svi oni zaslužili poseban status i poštovanje svih, pa i vas iz Ravnateljstva HRT-a, i to im nikakvim pritiscima i manipulacijama ne možete oduzeti.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI