Razlike u podacima – koliko je djece zapravo rođeno u Hrvatskoj?

screenshot

Prema podacima Ministarstva uprave, u prvih šest mjeseci ove godine broj novorođene djece upisane u maticu rođenih na području cijele Hrvatske veći je za 820 u odnosu na isto razdoblje prošle godine! To je cijela jedna veća škola s tridesetak razrednih odjela, piše Večernji list.

U prvom polugodištu ove godine u maticu rođenih upisano je 17.514 djece, a u prvih šest mjeseci prošle godine 16.694. Više od polovice povećanja nosi Grad Zagreb, gdje je upisano 441 dijete više. Porastao je i broj sklopljenih brakova, s 8534 na 8888.

No, postoje i podaci koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema tim podacima, u prvih pet mjeseci (lipanj još nije obrađen) rođeno je 14.656 djece, sedamnaest manje nego u istom razdoblju prošle. Prema DZS-u, dakle, broj djece u Hrvatskoj i dalje pada.

Sociolog prof. dr. Dražen Živić iz Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar nije htio komentirati podatke Ministarstva uprave. Kaže da se on ravna prema podacima DZS-a. Demograf prof. dr. Anđelko Akrappojašnjava da netko može biti rođen u Zagrebu, a majčino prebivalište je u Zaboku, pa postoji mogućnost udvostručenja podataka. Tek kad se na kraju godine svi podaci pročiste, dobije se točan podatak o broju živorođenih, koji objavljuje DZS.

– Kad DZS objavi pročišćene podatke, a sad je u srpnju objavio podatke za prošlu godinu, onda je to točno – kaže prof. dr. Akrap koji upozorava da broj novorođene djece stalno pada, od 44.000 koliko ih je bilo 2008., na manje od 37.000. Komentirajući podatak o 820 djece više, demograf dr. sc. Stjepan Šterc kaže da postoje oscilacije koje su i očekivane, no ne zaustavljaju trendove i nisu znakovite za mjere o kojima se govori.



Ako su za demografe podaci DZS-a relevantniji, pitanje je čemu onda služe brojke koje Ministarstvo uprave svakih nekoliko mjeseci objavljuje kao “objedinjene podatke iz matica rođenih, umrlih i vjenčanih”?

Prema podacima Ministarstva, tijekom cijele prošle godine rođeno je 35.221 dijete, umrlih je bilo 41.871, a sklopljeno je 20.785 brakova. Podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva u 2017. objavljeni prije dva tjedna govore pak o 36.556 živorođene djece, 53.477 umrlih stanovnika i 20.310 sklopljenih brakova.

Dodajmo i da je u prvih šest mjeseci prošle godine, prema matici vjenčanih, od 8534 braka, njih 4203 sklopljeno u vjerskom, a 4331 u građanskom obliku, a u prvom polugodištu ove godine vjerskih je bilo 4288, a građanskih 4600. Broj sklopljenih životnih partnerstava osoba istog spola pao je s 31 na 24, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI