RAZORAN POTRES U MEKSIKU: Prijete tsunamiji, raste broj mrtvih

screenshot

Guverner države Tabasco Arturo Nunez kazao je kako je jedno dijete poginulo kad se na njega srušio zid

Potres magnitude 8 stupnjeva pogodio je jug Meksika u noći s četvrtka na petak, objavio je američki geološki centar USGS ustvrdivši da postoji opasnost od tsunamija, prenose agencije. Meksička vlada je kazala kako je najmanje dvoje ljudi poginulo u južnom Meksiku.

Guverner države Tabasco Arturo Nunez kazao je kako je jedno dijete poginulo kad se na njega srušio zid, a beba je druga žrtva koja umrla nakon što je u bolnici nestalo struje pa joj je prestao raditi uređaj koji ju je održavao na životu.

Manuel Velasco, guverner Chiapasa uz granicu s Gvatemalom rekao je: ”Oštećene su bolnice i nema struje. Domovi, škole i bolnice, sve je zahvaćeno potresom”. Nadodao je kako su škole zatvorene za danas, to jest, neće biti nastave.

Epicentar snažnog potresa koji se osjetio i u glavnom gradu Ciudad de Mexicu nalazi se na oko 120 kilometara jugozapadno od Tres Picosa u državi Chiapas. Zasad nema izvješća o mogućoj većoj materijalnoj šteti i ljudskim žrtvama.

Stanovnici Ciudad de Mexica istrčali su na ulice u svojim pidžamama pošto se grad zatresao oko ponoći po lokalnom vremenu, prenosi Reuters. Neki dijelovi grada ostali su bez električne energije.



Nakon snažnog potresa izdano je i upozorenje za tsunami za područje Guatemale, Hondurasa, Meksika, El Salvadora i Costa Rice, Ecuadora, objavili su iz Pacifičkog centra za tsunamije, a preporuka je i za evakuaciju stanovništva južne obale zbog opasnosti od valova visine preko tri metra.

Potres je bio na dubini od 33 kilometra. Nakon njega uslijedio je još jedan magnitude 5,7.

Nikada nisam bio nigdje gdje se zemlja toliko tresla. Isprva sam se smijao, ali kad je nestalo svjetla nisam znao što bi”, rekao je arhitekt Luis Carlos Briceno (31), javlja Independet.

Meksičke civilne agencije kažu da je ovo najjači potres koji je pogodio područje od 1985. kad su se urušile brojne zgrade, a poginule su tisuće ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI