Republika Srpska izdala putovnicu članu najopasnijeg kriminalnog klana na Balkanu

screenshot

“Policija RS valjda bi i Pablu Escobaru izdala putovnicu da je živ”, bio je komentar ministra vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak upozorio je u utorak kako je policija Republike Srpske prekršila svoje ovlasti i izazvala veliku zabrinutost u međunarodnom krugovima odlukom da izda bosanskohercegovačku putovnicu Kosovaru Elvisu Keljmendiju, osuđivanom kriminalcu i sinu Nasera Keljmendija koji slovi za vođu jednog od najopasnijih kriminalnih klanova na području Balkana.

Strašno su negativna reagiranja u međunarodnim krugovima. RS je ovime dobila veliki šamar”, izjavio je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

Keljmendiju, koji je rođen 1978. godine na Kosovu, putovnicu BiH u kolovozu je izdala policijska uprava Zvornik u istočnoj Bosni iako su ga državne policijske agencije 2016. godine proglasile prijetnjom za nacionalnu sigurnost i izrekle mu zabranu ulaska u BiH.

Policija RS valjda bi i Pablu Escobaru izdala putovnicu da je živ”, bio je komentar ministra vanjskih poslova BiH na ovakav postupak.

Elvis Keljmendi je zajedno s dvojicom braće i ocem živio u Sarajevu do 2011. godine a tada je pobjegao na Kosovo nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog pokušaja ubojstva.



Zajedno s braćom prije toga je najmanje trinaest puta kazneno prijavljen samo na području Sarajeva.

Po tjeralici koju je za njim raspisalo bosanskohercegovačko pravosuđe uhićen je na Kosovu 2012. godine a sud u Prištini ga je 2013. godine osudio na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva jedne osobe u Sarajevu.

Potom je bio uhićen u Makedoniji 2016. godine, ovoga puta temeljem tjeralice iz Crne Gore gdje je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog nezakonitog pokušaja da dobije crnogorsko državljanstvo temeljem krivotvorenih dokumenata.

Ponovo je uhićen 2017. i to u Beogradu zbog obiteljskog nasilja i posjedovanja oružja i tamo je temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu.

Elvisov otac Naser vodio je regionalnu kriminalnu organizaciju iz Sarajeva do 2012. godine kada je uoči dugo pripremanog uhićenja uspio pobjeći na Kosovo. Tamo mu je suđeno zbog organiziranog kriminala i na kraju je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ilegalne trgovine drogom.

Elvisu Keljmendiju je ulazak u BiH zabranjen zbog povezanosti sa organiziranim kriminalom i terorizmom te zbog procjene kako je riječ o osobi opasnoj po nacionalnu sigurnost. Skupa s braćom i ocem godinama je na crnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Iz policije u Zvorniku potvrdili su kako su Elvisu Keljmendiju u kolovozu izdali putovnicu pojašnjavajući kako su to učinili sukladno zakonu jer je on priložio potrebne dokumente, odnosno dokaz o državljanstvu i prebivalištu.

Najavili su kako će ipak provesti dodatne provjere kako bi utvrdili je li pritom bilo nekih nezakonitosti.

Neki mediji u BiH ranije su upozorili kako Keljmendi nije mogao ishoditi putovnicu bez jasnog političkog naloga.

Portal Faktor objavio je presliku Keljmendijeve objave na Facebook stranici na kojoj je iskazao zahvalnost predsjedniku RS Miloradu Dodiku zbog dobijanja putovnice BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI