Ribari nakon sastanka: Interesi ribara u Savudriji i Umagu bit će zaštićeni

Goran Kovacic/PIXSELL

Nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju.

Vlada je dala apsolutnu potporu hrvatskim ribarima u Savudriji. Potporu imamo i od svih priobalnih županija Republike Hrvatske, kazao je jedan od ribara nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede, prenosi HRT.

Dobili smo konkretnu potvrdu da će hrvatski ribar u Savudriji biti zaštićen i da će moći obavljati svoje djelatnosti u budućnosti kao što je i do sada obavljao. Zadovoljni smo sa današnjim sastankom. To konkretno znači da je crta sredine crta razgraničenja između Hrvatske i Slovenije i da će ribari kao i do sada obavljati vlastitu djelatnost. Svi eventualni nesporazumi rješavat će se dijalogom, rekao je jedan od ribara.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi s kaznama koje stižu iz Slovenije, odnosno što će ribari učiniti ako ne budu mogli ući u Sloveniju dok ne plate kazne ribar je odgovorio da se ne može odgovoriti na to hipotetski. Razumijem vaše pitanje, ali mi smo dobili garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni i da će se u određenim trenucima povesti određeni koraci, dodaje.

U ministarstvu poljoprivrede sastali su se ministar Tomislav Tolušić i predstavnici drugih resora s istarskim ribarima koji su tražili siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.

Prije sastanka jedan od savudrijskih ribara kazao je da se pritisak osjeća te da je prisutan kod svih ribara. Nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore, dodaje. Ponovio je da ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske.



Uz ministra poljoprivrede na sastanku su bili i predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova i pravosuđa.

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade slovensku najavu o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekavši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.

Slovenska policija je na upit HRT-a odgovorila da nedopuštene prelaske granice na moru razmatraju u skladu s odredbama Zakona o strancima. To znači da prekršiteljima prijeti kazna od 500 do 1200 eura.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” izjavila je da trenutačno ne postoje izravni razgovori Zagreba i Ljubljane o postojećem problemu. Bilo je vremena za razgovore, a sada se nažalost Slovenija vratila na svoju poziciju da želi jednostrano primijeniti svoju odluku. Mi i dalje vjerujemo da samo dijalogom možemo doći do obostrano prihvatljivog rješenja, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova te naglasila da je granica tamo gdje je i do sada bila.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale potvrđenu granicu te da je ona potvrđena tek arbitražnim rješenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI