ROBERT PAULETIĆ: MOJA JE MISIJA DA SVAKI SPLIĆANIN IMA OSIGURANO PARKIRNO MJESTO

Dusko Jaramaz/PIXSELL

''Ipak, prema mojim iskustvima iz inozemstva, montažna parkirališta mogu biti kvalitetno i lijepo implementrirana u prostor, a vidio sam mnoga odlična rješenja s zelenim površinama na krovu, što može itekako uljepšati vizuru Splita.“

Jedno od gorućih pitanja i problema s kojim se muče brojne splitske vozačice i vozači jest nedostatak parkirališta i parkirnih mjesta. Zbog neadekvatnog planiranja u proteklim desetljećima, dok se grad ubrzano razvijao i rastao, danas se suočavamo s golemim nedostatkom parkirnih mjesta, kako u središtu grada, tako i u gotovo svim okolnim četvrtima. U Splitu ima nešto manje od stotinu tisuća vozila, a procjenjuje se kako nedostaje gotovo 12 tisuća parkirališnih mjesta.

Ovim problemom pogođeni su praktički svi gradski kvartovi, a najviše Sućidar, Mertojak, Visoka, Blatine, Pujanke, Bačvice, Spinut i područje oko bolnice – gotovo je nemoguće u večernjim satima pronaći parkirno mjesto u nekom od navedenih područja. Splićanke i Splićani frustrirano kruže autima i svakodnevno vape za jednim parking mjestom spasa.

„To zaista moramo hitno riješiti”, navodi Pauletić i dodaje: “Zajedno sa svojim timom suradnika spreman sam se uhvatiti ukoštac s ovim gorućim problemom i namjeravam odmah krenuti u izgradnju podzemnih garaža i montažnih parkirališta. Podzemne garaže su bolje, ali i skuplje rješenje. Montažna parkirališta su jeftinija i može ih se brže staviti u funkciju, ali je minus to što “troše” gradski prostor na kojem inače može biti zelena površina ili dječje igralište te što su estetski lošije rješenje. Ipak, prema mojim iskustvima iz inozemstva, montažna parkirališta mogu biti kvalitetno i lijepo implementrirana u prostor, a vidio sam mnoga odlična rješenja s zelenim površinama na krovu, što može itekako uljepšati vizuru Splita.“

Navedene ideje provedive su u kratkom roku i sredstva za to se mogu pronaći, pa Pauletić najavljuje: „Ako budem izabran za gradaonačelnika, obećajem kako tijekom cijelog mog mandata neće proći niti jedan dan, a da se u nekom od ugroženih kvartova ne grade garaže i montažna parkirališta! Misija je svakoj Splićanki i svakom Splićaninu osigurati parkirno mjesto! Agonija naših vozačica i vozača mora prestati!”

Facebook Comments



Loading...
DIJELI