“Rodna raznolikost je temeljna vrijednost našeg društva”

screenshot

Gošća „Novog dana“ N1 televizije bila je programska koordinatorica 17. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018., Mia Gonan.

“Tema ovogodišnjeg Pridea je rodna raznolikost za koju smatramo da je temeljna vrijednost našeg društva. Želimo posebno naglasiti da se rodna raznolikost ne odnosi samo na spol. Svatko od nas ima pravo reći jesmo li žena, muškarac ili neki drugi identitet i da taj identitet mora biti pravno priznat”, rekla je Gonan. 

Na pitanje igraju li organizatori Pridea ovogodišnjom porukom “Da nam živi, živi rod” na ruku udrugama koje tvrde da je Istanbulska konvencija u Hrvatsku na mala vrata uvela rodnu ideologiju, Gonan je odgovorila: “Neovisno o tome što piše u Istanbulskoj konvenciji, važan je stav samoodređenja, da se svaka osoba može identificirati kako hoće. To nije ništa za što se nismo zalagali i prije, to je jedan od naših najvažnijih ciljeva već duže vrijeme.”

Gonan je rekla i kako je ogroman napredak to što na povorci posljednjih godina nije bilo nasilja. 

“Već osam godina nemamo nasilja na povorci i to je ogroman napredak. Ipak, u svakodevnom životu se susrećemo s puno nasilja i daleko smo od društva u kojemu će svi biti sigurni.”, zaključila je Gonan za N1.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI