Rumunjska vlada se čudom izvukla: Preživjela glasovanje o povjerenju

pixabay

Parlament još treba prihvatiti odluku vlade da opozove uredbu o mitu

Rumunjska socijaldemokratska vlada preživjela je glasovanje o povjerenju koje je zatražila oporba desnog centra, javlja HRT. Zastupnici vladajuće koalicije, socijaldemokrati, njihovi dugogodišnji saveznici ALDE i mađarski UDMR, koji imaju oko 61 posto mjesta u parlamentu, suzdržali su se od glasovanja. Za izglasavanje nepovjerenja vladi trebala su 233 glasa ili 50 posto zastupnika.

Podsjetimo, rumunjska vlada povukla je odluku koja bi unazadila borbu protiv korupcije u toj zemlji, a zbog koje su izbili masovni ulični prosvjedi najveći od 1989. i pada komunizma. Premijer Sorin Grindeanu, čija Socijaldemokratska stranka sa saveznicima u parlamentu ima veliku većinu, obećao je da vlada više neće razmatrati slične odluke bez prave i široke rasprave. Odlukom se namjeravalo dekriminalizirati niz oblika korupcije i time zaštititi desetke javnih dužnosnika od kaznenog progona.

Neimenovani izvori iz Socijaldemokratske stranke izjavili su za Reuters kako se očekuje da ministar pravosuđa Florin Iordache podnese ostavku u srijedu. Parlament još treba prihvatiti odluku vlade da opozove uredbu o mitu. To glasovanje očekuje se potkraj tjedna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI