Ruža Englezu: ‘Mi smo jeli iz tanjura s vilicama dok ste vi jeli prstima s pladnjeva’

facebook

Nekima smo još uvijek kao nekakav 'Divlji zapad'

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić u novom razgovoru govorila je o radu u toj instituciji i kakav je odnos prema zastupnicima iz Hrvatske.
“U parlamentu zapravo govorite o onome što ste napravili u odborima. Odbori traju po cijele dane, počinju od 8.30 ili 9, a pauza je u 12.30. Potom se u 15 nastavljaju i budu do 18 ili 18.30, a ako ima puno posla iza tog se nastavlja bez prevoditelja. Tamo se rješavaju glavne stvari. Kad vi donese izvješće i kad se ono prihvati na odboru, s njime idete u parlament. Ako ste izvjestiteljica ili izvjestiteljica u sjeni, o tome govorite i kad bude glasovanje, pa ako se usvoji, onda idete i na trijalog s Vijećem i Komisijom kao predstavnik parlamenta”, pojasnila je Tomašić proceduru za 100 posto.
Dodala je da za uspješan rad u odboru morate steći respekt svojih kolega.
“Ako vas ne poštuju, i ako samo dođete i odrađujete izvješće, neće ni oni sami dolaziti, niti možete išta završiti. Dakle, morate se dokazati, pogotovo mi koji smo iz male države, nekima smo još uvijek kao nekakav ‘Divlji zapad'”.
Još je jednom komentirala izjavu predsjednika Europarlamenta Antonija Tajanija o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji. Pitanje je kakvi su onda zastupnici.
“Ima i tamo svašta, ali kad se s tako visoke pozicije tako nešto izjavi, zaista je šokantno. Ali, kad pogledate tko je on, nekad je bio ekstremni desničar, također i novinar, shvatite da jako dobro zna težinu tih riječi, gdje ih i kad treba izgovoriti, na koji način i kome. Idu izbori i započeo je kampanju, tako da je bio jako, jako svjestan što govori. Nije ni glup ni lud”, dodala je Tomašić, a kad je riječ o ‘promašenim zastupnicima’, procjenjuje da ih je 20-ak.
Nas je posebno zaintrigirala priča o izvrsnoj suradnji Tomašić i Biljane Borzan. Iako nastupaju s različitih političkih polova, u Bruxellesu i Strasbourgu su se pokazale i kao izvrsne suradnice i kolegice.
‘Tamo nema ideoloških i stranačkih razlika, ako je nešto od interesa Hrvatske, svi smo skupa. Ili, ako netko radi nešto svoje, jednostavno pošaljemo ‘dragi kolege, radimo to i to’, tako da nema problema”.
Rekla je i kako u EP-u ima ljudi koji se nisu ostvarili i “onda svoju nesigurnost i neostvarenost pokušavaju iskaliti na nekome”.
“I ako im to dozvolite nije ugodno, ali ako im kažete što ih ide… Imala sam takvih problema s Englezima, njih je 20-ak u mom klubu, i naravno, bili su povezani sa Srbima, imali drugačije mišljenje o ratu, cijeloj situaciji kod nas… Kad mi je jedan počeo držati lekciju ‘oni su Englezi, mi smo mala Hrvatska’, nisam odšutjela. Rekla sam mu: ‘Gledaj, mogu vam priznati jedino to što ste veći od nas, a drugo, mi smo imali svoje kraljeve, i mi smo jeli iz tanjura s noževima, vilicama i žlicama, dok ste vi još uvijek jeli prstima s onim drvenih pladnjeva. Bili ste toliko prljavi jer se niste kupali, pa su se vaše žene udavale za Vikinge jer su i oni bili čistiji od vas. Dakle, nemoj mi molim te govoriti o Engleskoj. Porobili ste pola svijeta, pa imate što pokazati, a Hrvatska koja je toliko puta porobljena i pokradena, još uvijek u svojim muzejima ima svoje. A što je u vašim: predmeti iz Indije, Pakistana, Irana, Afrike…’. Nakon tog sam dobila deset puta veći respekt od njih”, prepričala je Ruža Tomašić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI