Ruža Tomašić: ‘Granični spor sa Slovenijom predugo traje’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu  govorila je na temu graničnog spora Hrvatske i Slovenije.

Tom prilikom izjavila je kako granični spor Hrvatske i Slovenije već predugo opterećuje odnose dviju zemalja iako se 2009. godine, kada je potpisan arbitražni sporazum, činilo da će on konačno biti riješen.

Ali slovenska se strana neviđenom kontaminacijom arbitražnog postupka pobrinula za to da se opet nađemo na početku”, naglasila je Tomašić.

Nadalje, istaknula je da, ako Komisija želi spasiti obraz međunarodnog prava, onda treba razumjeti da primjena odluke koja je plod nezapamćene koruptivne radnje ovdje nije opcija i da se razgovorom mora doći do novog rješenja.

Ono što je ključno jest da se obje strane suzdrže od jednostranih poteza koji bi otežali život građanima. Nažalost, Slovenija već maltretira hrvatske ribare pišući im drakonske kazne i na taj način pokazuje nespremnost da se ovo pitanje riješi u europskom duhu”, dodala je.



Na kraju govora od Komisije je zatražila da ispita legalnost ovih kazni koje ljudima koji nisu ništa skrivili predstavljaju ozbiljan egzistencijalni problem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI