Ruža Tomašić: Istraga ratnih zločina Spasoja Petkovića – koje su obveze Srbije prema Hrvatskoj i Francuskoj

screenshot

Tomašić je napomenula je kako je i Francuska pokrenula istragu protiv Petkovića

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić uputila je pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji.

U pitanju se referirala na provođenje istrage za ratne zločine Spasoja Petkovića, za kojega je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tijekom rata u Hrvatskoj sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civila. Za navedenog se također sumnja kako je u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice te je istom prilikom usmrtio više osoba, politika plus.

Tomašić je napomenula je kako je i Francuska pokrenula istragu protiv Petkovića, obzirom da je na Ovčari usmrtio i francuskog državljanina Jean Michela Nicoliera.

Europsku komisiju upoznala je s činjenicom da je Spasoje Petković uspio izbjeći kazneni progon u Srbiji jer je pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu priznao jedan dio svojih zlodjela te na taj način dobio status svjedoka pokajnika, nakon čega mu je Srbija dala novi identitet te pružila svu moguću zaštitu.

U svjetlu srbijanske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, Komisiju je upitala može li detaljno objasniti koje su točno obveze Srbije prema Hrvatskoj i Francuskoj kako bi hrvatsko/francusko državno odvjetništvo bilo u mogućnosti zatražiti njegovo uhićenje i izručenje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI