SABOR: Gordan Maras ne smije govoriti do kraja dana

Maras je rekao da se donosi lex fotelja, odnosno lex Mikulić

Rasprava o Državnom inspektoratu počela je burno. Zastupnik SDP-a Gordan Maras zaradio je dvije opomene, što znači da do kraja dana ne smije govoriti.

Maras je rekao da se donosi lex fotelja, odnosno lex Mikulić. Oporba je tražila pojedinačnu raspravu o svakom od 33 zakona, a usprotivila se objedinjenoj raspravi.

“Lex fotelja, lex uhljeb ili lex Mikulić se donosi kako bi HDZ što prije stvorio funkciju za jednog člana, Andriju Mikulića. Ako nema vremena da pojedinačno raspravimo ova 33 zakona, pa vas pozivam da ne radimo stanku od mjesec dana od 15. prosinca do 15. siječnja kako bi sve stigli raspraviti. Nemojte Sabor podređivati Mikuliću”, rekao je Maras.

Kada se krenulo glasovati, oporba je negodovala upozoravajući da nema kvoruma, no Reiner je tvrdio da je potrebna samo većina prisutnih glasova.

“Ovo je skandalozno, ne možete skupiti većinu zastupnika. Za odlučivanje je potrebna većina zastupnika”, govorio je Maras, no zaradio je dvije opomene te Reinerovu zabranu govora danas.



Mostovac Nikola Grmoja tražio je od saborskih službi prebrojavanje zastupnika, a stalno javljanje za riječ oporbenih zastupnika izbacilo je iz takta Reinera. Dao je opomenu i Mostovu zastupniku Miri Bulju.

SDP-ov Željko Jovanović zatražio je stanku da u SDP-u odluče žele li nakon ovoga uopće sudjelovati u raspravi.

“Vama je bitno da se lex Mikulić izglasa, da čovjek sjedne u foteljicu. Ovo je karikatura demokracije, sramotite sami sebe i Sabor, tražim stanku”, poručio je Jovanović, a u zahtjevu su mu se pridružili i Živi zid i Most, ali i HDZ kako bi zastupnike podsjetili, kažu, da je na Odboru za zakonodavstvo jednoglasno donesen prijedlog da se o ova 33 zakona rasprave objedinjeno, s obzirom da osim Zakona o državnom inspektoratu, preostala 32 izmijenjena zakona odnose samo na sitne prilagodbe. 

Nakon stanke je Gordan Maras izvijestio da SDP neće sudjelovati u raspravi o Državnom inspektoratu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI