SABORSKI ZASTUPNICI IMAJU VIŠE SLOBODNIH DANA NEGO ITKO: Komentar Sabora na to će vas zabezeknuti!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bez vikenda i blagdana, jer se to naravno ne računa, naši zastupnici na raspolaganju su imali 64 dana odmora

Kada je prije nekoliko dana zastupnik Puljak objavio na svojem Facebook status-priču o dječaku koji je poželio kad odraste biti saborski zastupnik jer ‘oni ništa ne rade, a puno zarađuju’, nitko se tome nije čudio. Štoviše, mnogima bi to bilo ispunjenje sna. Slika koja postoji u javnosti možda i ne predstavlja realnost za mnoge zastupnike koji obavljaju svoj posao časno, kvalitetno predstavljajući interese građana koji su ih izabrali. Međutim, na kraju godine kada se sve statistike zbrajaju, nije tako teško da ne porastu zazubice za jednim od najtraženijih poslova u državi gdje ili se traži posao ili se planira odlazak iz države ili se radi, no jedva preživljava.

Prilikom pregleda stranica Hrvatskog sabora, nismo bili zabljesnuti informacijama tko je koliko puta podignuo ruku jer na kraju je uvijek bitnija kvaliteta, iako puno govori kad je uopće ne dignete (vašu plaću mi financiramo, zanima nas tko ste), već nas je zanimalo koliko su dana godišnjeg mogli ove godine očekivati saborski zastupnici.

Na naš upit Hrvatskom saboru, dobili smo krajnje simpatičan odgovor kako saborski zastupnici imaju status državnog dužnosnika i što to znači:

Status državnog dužnosnika podrazumijeva da dužnosnik svoju dužnost obavlja neprekidno od dana stupanja na dužnost do dana razrješenja s dužnosti, odnosno do stavljanja dužnosti u mirovanje. Jednostavnije rečeno, zastupnička dužnost nema ‘propisano radno vrijeme’ pa tako ni regulirano pitanje godišnjih odmora u smislu kako to propisuje Zakon o radu.”

Služba za medije nam je obznanila kako je “činjenica da Sabor u nekom razdoblju ne zasjeda, naravno, ne znači da i zastupnici tada “ne rade” budući da oni nastavljaju obavljati svoje međunarodne obveze, obveze u izbornim jedinicama, klubovima zastupnika itd. Također, činjenica je i to da u razdoblju kada Sabor ne zasjeda oni zastupnici, koji tada nemaju službene dužnosti, to vrijeme mogu iskoristiti za odmor.”



Mi smo si pak dali truda, uzeli kalendar za 2017. godinu i uz pomoć markera, odredbi Ustava o tome kada Sabor zasjeda, kao i vijesti objavljenih u medijima o spajanju dana izračunali koliko su plaćenih dana godišnjeg odmora imali naši zastupnici.

Bez vikenda i blagdana, jer se to naravno ne računa, naši zastupnici na raspolaganju su imali 64 dana odmora.

Kada uzmemo činjenicu da se u Zakonu o radu navodi kako radnik ima slobodna najmanje četiri tjedna, tj. 28 dana, vidi se jasna razlika. I to dvostruka, pa i nešto sitno više.

Također, stoji kako oni imaju obveze u izbornim jedinicama, međunarodne obveze i ostalo, ali u drugim zemljama njihovi zastupnici imaju slične obveze i dalje imaju manje godišnjeg odmora. Kad nas dočeka slika prazne sabornice prilikom rasprave zakona koji svakodnevno utječu na živote građana, tko kaže da oni obavljaju druge obveze kada jedva obavljaju osnovnu?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI