SAD i Južna Koreja održale zajedničku vojnu vježbu kao odgovor na najnoviju provokaciju iz Sjeverne Koreje

wikipedia

Vježba je koristila vojni taktički raketni sustav, ili ATACMS, i "Hyunmoo Missile II", koji je ispalio rakete u teritorijalne vode Južne Koreje duž istočne obale

Nakon što je Južna Koreja obavila prvi uspješni test rakete dugog dometa SAD i Južna Koreja odgovorile su tako da su održale zajedničku vojnu vježbu.

“Zajedno s Republikom Korejom proveli smo kombiniranu vježbu kako bismo pokazali svoju preciznu sposobnost paljbe”, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White u utorak navečer. Američka i južnokorejska vojska izvršili su vježbu kako bi suzbili “destabilizirajuće i nezakonite akcije Sjeverne Koreje”, dodala je.

Vježba je koristila vojni taktički raketni sustav, ili ATACMS, i “Hyunmoo Missile II”, koji je ispalio rakete u teritorijalne vode Južne Koreje duž istočne obale, navodi se u priopćenju američke vojske.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja testirala je projektil koji može “dosegnuti bilo koju točku na svijetu”. Raketni test dosegnuo je visinu od 2.802 kilometara, navodi državna televizija Korea Central Television što je najviša nadmorska visina koju je ikad dostigao projektil Sjeverne Koreje.

Američki vojni analitičari vjeruju da je to vjerojatno bio dvostupanjski ICBM, izjavio je američki dužnosnik. Američka veleposlanica Ujedinjenih naroda Nikki Haley izjavila je u utorak kineskom veleposlaniku Liu Jieyiju, predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a, da želi hitnu sjednicu o Sjevernoj Koreji, javlja CNN.



Glavni tajnik UN-a António Guterres snažno je osudio sjevernokorejsko testiranje rakete. “Ova akcija još je jedno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i predstavlja opasnu eskalaciju situacije”, poručio je preko svog glasnogovornika Stephanea Dujarrica. “Vodstvo Sjeverne Koreje mora prestati s daljnjim provokativnim aktivnostima i u potpunosti se pridržavati svojih međunarodnih obveza”.

Američki državni tajnik Rex Tillerson također je izdao priopćenje oštro kritizirajući raketni test Sjeverne Koreje.
“Testiranje ICBM-a predstavlja novu eskalaciju prijetnje Sjedinjenim Državama, našim saveznicima i partnerima, regiji i svijetu”, rekao je Tillerson.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI