‘ŠAMARANJE’ RIJEČIMA SE NASTAVLJA: Novo razilaženje predsjednice i Vlade zbog pitanja migranata

screenshot

Pitanje je samo kakve će unutarnje političke posljedice imati ta borba za sukobljene strane u Hrvatskoj

Šamaranje riječima na relaciji Vlada Predsjednica Republike zbog Marakeškog sporazuma se nastavlja.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koju je Kolinda Grabar-Kitarović zajedno s njezinim diplomatima jučer prozvala da se zbroji i počne raditi svoj posao poručila je da nervoza dolazi s Pantovačka i da bi bilo dobro da predsjednica kaže što joj smeta.

Ministarstvo nikad nije ni bilo oduzeto, odgovoraju iz MVEP-a.

“Ja kao osoba koja vodi Ministarstvo i ima uvid, tvrdim da je i u Ministarstvu vanjskih i u Ministarstvu unutarnjih poslova – jer riječ je o migracijama – odrađen odličan posao. Žao nam je da vidimo da nervoza dolazi s Pantovčaka. Što je prijeporno predsjednici države, to bi bilo važno znati”, kaže ministrica.

U HDZ-u razlog za najnoviji prijepor ne vide u djelovanju predsjednice, nego – pomalo već poslovično – traže nepoznatog počinitelja kojeg smatraju odgovornim i za atmosferu oko Istanbulske konvencije, odnosno oko nedavnih prosvjeda u Vukovaru.



“Netko te sukobe generira, pokušava izazvati sukob između Vlade i predsjednice, u ovom konkretnom slučaju između predsjednice i Ministarstva vanjskih poslova. Moramo otkriti o kome se radi”, kaže Gordan Jandroković.

Ministrica vanjskih poslova ipak je još jedanput javnosti – a očito i predsjednici – ponovila kako je Marakeški sporazum pravno neobvezujući katalog mjera za vrijeme koje dolazi.

“Ne vidimo nikakav, ali baš nikakav prijepor u dokumentu, a činjenica da je suvereno pravo svake države da odluči što će raditi i kako odagnava svaku sumnju da bi bilo tko nešto mogao Hrvatskoj nametnuti”, kaže Pejčinović Burić.

Na ovu lekciju iz vanjske politike s Pantovčaka komentara nije bilo, predsjednica Republike dodjeljivala je ordenje dobrovoljnim darivateljima krvi.

U oporbi sve vide kao borbu unutar HDZ-a: Jedne grupe okupljene oko predsjednice koja je više desno i druge okupljene oko Vlade koja je bliža centru i liberalnija je, i taj sukob Vlade i predsjednice je sukob frakcija unutar HDZ-a.

Istodobno, ovo je postala tema i u susjednoj Sloveniji.

A da su i u drugim državama potezi vezani za Marakeški dogovor uvjetovani unutarnjom politikom, smatra i novi slovenski premijer: Marjan Šarec neće ići u Marakeš, slovenska je vlada za to zadužila ministarstvo vanjskih poslova koje sada vodi bivši premijer Miro Cerar.

“Marakeška deklaracija neobvezujući je dokument, a tako na njega treba i gledati. Oko tog dokumenta se inače bez potrebe diže prevelika prašina, a i one države koje su do sada najavile da se povlače iz te deklaracije čine to prvenstveno iz unutarnjopolitičkih razloga”, kaže Šarec.

Pitanje je samo kakve će unutarnje političke posljedice imati ta borba za sukobljene strane u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI