SAUDIJCI PRIZNALI: Novinar Khashoggi umro u konzulatu u Istanbulu nakon borbe

screenshot

“Istraga je još u tijeku i do sada je uhićeno 18 Saudijaca”, ističe se u priopćenju saudijskog državnog tužitelja.

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Zbog te afere, koja je izazvala napete odnose između Rijada i zapadnih zemalja, sa svojih dužnosti smijenjeni su zamjenik šefa obavještajne službe Ahmad al-Assiri te viši suradnik prijestolonasljednika Mohammed bin Salmana, Saud al-Qahtani.

“Istraga je još u tijeku i do sada je uhićeno 18 Saudijaca”, ističe se u priopćenju saudijskog državnog tužitelja.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je 2. listopada nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom.

Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno.



Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javio je BBC u četvrtak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI