Saudijci uz blagoslov Zapada ‘preventivno’ bombardiraju civile

0
339

Bitka za Hodeidah traje danima, a najnovija faza došla je nakon zauzimanja većeg dijela grada i zračne luke od strane saudijske koalicije.

Saudijci iz zraka, UAE, Sudan i ostali sa zemlje – malo pomalo svladavaju Houthi pobunjenike koji suočeni s porazom bombardiraju i Saudijsku Arabiju. Hodeidah je jedan od dva ključna lučka grada koje uz prijestolnicu Jemena drže antisaudijski pobunjenici.

Loading...

U ratu kojeg zapadni mediji ne obrađuju do danas su poginule stotine tisuća civila, a postoji realna opasnost generacije nove velike izbjegličke rute. Civili koji bi u njoj mogli sudjelovati trenutno se nalaze zbijeni u par preostalih gradskih četvrti, pod stalnom paljbom i bombardiranjem. Houthi optužuju Saudijce da na taj način ne samo da rade pritisak na njih već uz podršku EU i SAD-a žele likvidirati buduće imigrante.

Humanitarna kriza doseže maksimum zbog nedostatka hrane, pitke vode i struje. Iako su izvještaji medijski u potpunosti blokirani, govori se o četvrtom danu bez vode. Saudijci su osvojili zračnu luku i sada ciljaju na pomorsku, za koju su ih Houthi žestoko optužili da im služi za šverc nafte i ilegalnih dobara. A situacija je doslovno došla do usijanja – ili ćete prihvatiti supremaciju Saudijske Arabije nad kraljevskom obitelji Jemena ili podržavate Houthije, pa ste osuđeni na smrt. I polako sve dolazi do konačnog okršaja…