Savo Štrbac došao do apsurdnog izračuna ratne odštete!

screenshot

Došli su do računice kako Hrvatska traži od Srbije 32 milijarde eura odštete, a dužna im najmanje 40 milijardi!

Pitanja o ratnim odštetama koje su ovih dana posebno aktualne, potežu se i u Srbiju. Čitajući njihove medije, naišli smo na podatke prema kojima bi Hrvatska trebala izvući deblji kraj!

Naime, došli su do računice kako Hrvatska traži od Srbije 32 milijarde eura odštete, a dužna im najmanje 40 milijardi!

I dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti domaćin Vučiću u Zagrebu 12. i 13. veljače, ne spominje da će tema službenih razgovora biti pitanje ratne odštete, premijer Andrej Plenković i ministri od toga ne odustaju.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da bi Srbija od Hrvatske mogla zatražiti ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi eura, pišu “Novosti”

Kako podsjećaju , tema ratne odštete u Hrvatskoj se dosad otvarala u nekoliko navrata,i prema njihovom pisanju, Hrvatska je tvrdila da Srbija treba platiti 32 milijarde eura.



Dodaju i da je pokojni general PraIjak, objavio brošuru “Procjena ratnih šteta u Hrvatskoj” i izračunao da bi ratna odšteta iznosila 40 milijardi dolara.

Ono što su posebno istaknuli je to da u Hrvatskoj nikada nije rješavano kolika je šteta koju su pretrpjeli Srbi koji su iz Hrvatske protjerani, pišu “Novosti”.

Po kalkulaciji koja je izvedena u Beogradu, kako za “Novosti” kaže Štrbac, Srbija bi od Hrvatske mogla zatražiti ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi eura!

U tu sumu, dodaje list, uračunata je šteta nanesena privatnoj imovini 400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske, uključujući mehanizaciju koju su imala seoska domaćinstva, vinograde, voćnjake…

Kao članice EU, Hrvatska je u poziciji da nas ucjenjuje i sasvim je moguće da će reći: ili nam isplatite ovu sumu ili nećemo dati suglasnost za vaše učlanjenje u Uniju. Ali, ako takav nastup ne spriječe moćnije članice EU koje imaju utjecaja na Zagreb, odgovor Srbije može da glasi: ”Hvala lijepo i Europo, laku noć”, rekao je Štrbac, prenosi Informer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI