SDP jednoglasno stao iza Bernardića, no ima jedna stvar oko koje su podijeljeni

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ako u SDP-u postoji ozbiljniji raskol, on nije nastao zbog Bernardića

SDP je na velikoj subotnjoj konvenciji slavodobitno odlučio da će nastaviti po starom, ali pod novim sloganom – ‘Sve je na nama’. Mnogi građani i SDP-ovi bivši glasači toga se i pribojavaju iako statistike pokazuju da, usprkos pojavi novih stranaka u oporbi i usprkos 28 godina uglavnom štetne politike koje su vodili, većina Hrvata i dalje glasa za HDZ ili SDP.

Subotnja konvencija pokazala je i da, unatoč kuloarskim glasinama, unutar SDP-a nema raskola. Ako je i postojalo određeno nezadovoljstvo načinom na koji Davor Bernardić vodi stranku, ono je neutralizirano. Izgleda da je buna protiv Bernardića koja je u siječnju uzela maha, a povod joj je bilo Berino nesuvislo komuniciranje na društvenim mrežama, uspješno ugašena.

Epicentar pobune bili su kadrovi bliski bivšem predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću koji su potajno priželjkivali njegov povratak. Međutim, nakon otkrića financijskih malverzacija zbog kojih SDP Bandićevom intimusu Slobodanu Ljubičiću Kikašu mora platiti 9 milijuna kuna, Berini su kritičari bliski Milanoviću naglo utihnuli. Bedem ljubavi se urušio.

Sam Bernardić, iako na iglama, sjajno se nosio s krizom. Vidno uznemiren, hrabro je stao pred novinare i spremno odgovarao na pitanja iako su ga stranački drugovi pustili da se s tim suoči sam. Dugovi Kikašu ostavština su bivšeg predsjednika stranke Zorana Milanovića pa je nakon toga val unutarstranačkog iskazivanja nezadovoljstva šefom stranke, najednom prestao.

Od svih 720 delegata na subotnjoj konvenciji, Bernardića je otvoreno u svom govoru kritizirao jedino Mirando Mrsić zbog čega je izviždan.



Iza nas je teška godina u kojoj smo ostali na 20 posto. No, ne brinu me ankete. Brine me što građani ne prepoznaju što SDP zastupa. Više se ne borimo protiv HDZ-a, naši pogledi su upereni Živom zidu. Umjesto da se borimo da budemo prvi mi se borimo da ne budemo treći. Građani nam kažu da im izgledamo kao neodlučna osoba koja ne zna iskoristiti prilike koje mu se pružaju. Po čemu nas pamte u posljednjih godinu dana – po politikama i rješenjima ili po selfiejima i satiri. Dajte, osvijestimo se”, uputio je konstruktivnu kritiku Mrsić, no ona nije pala na plodno tlo.

Ako u SDP-u postoji ozbiljniji raskol, on nije nastao zbog Bernardića. Stranka je trenutno podijeljena oko gradnje LNG terminala u Rijeci, koji je strateški američki projekt. Naime, stari stranački as, Zlatko Komadina pridružio se prorusima i sada svira gusle protiv terminala, a pridružio mu se i bivši Milanovićev ministar obrazovanja Željko Jovanović. Predsjednik stranke ne dijeli njihove stavove pa pretpostavljamo da će sudbina LNG terminala biti novo bojno polje za obračune unutar SDP-a.

Najbolju analizu subotnjeg SDP-ova okupljanja dao je novinar i publicist Denis Kuljiš u svom tekstu „Raj za tablete“

Svi ljudi koji su došli na konvenciju SDP-a i pljeskali mu, pokazali su da jedino žele biti u opoziciji, a ne na vlasti, pod uvjetom da se u opoziciji zadrže na funkcionerskim mjestima, kao saborski zastupnici ili činovnici. Protagonisti takve oporbe, uostalom, neće puno smetati vlasti i ona ih neće progoniti. Svi bi tu trebali biti zadovoljni, osim naroda, razumije se, ali narod, u svojoj biračkoj funkciji, misli isto kao i njegovi parlamentarni predstavnici – najvažnije su ”stabilnost” i ”jedinstvo”, zaključio je Kuljiš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI