Šeks o optužbama za Agrokor: „Sve su maske pale, Grmoja je ‘umišljeni bolesnik’“

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

"Gospodin Grmoja je pokušao jednom velikom obmanom uvjeriti hrvatsku javnost da je tad Vlada prikrivala uočene kriminalne nezakonitosti i da to čini i sad na isti način", rekao je Šeks

Odgovarajući na prozivku iz Mosta HDZ-ov doajen Vladimir Šeks, kojega je ranije Nikola Grmoja pokazujući novinarima dokumentaciju prozvao da je znao za nepravilnosti u Agrokoru 90-ih godina prošlog stoljeća, novinarima je također pokazao dokumente iz arhiva iz 90-ih za koje tvrdi da jasno pokazuju da tadašnja Vlada nije ništa zataškavala.

“Morao bih prvo ući u arhivu Sabora i Vlade, a našao sam u arhivi Vlade 100-injak dopisa koje sam upućivao raznim institucijama”, kazao je Šeks novinarima u središnjici HDZ-a u Zagrebu.

Premda odmah nakon što je Grmoja iznio optužbe na njegov račun nije želio ništa komentirati, kasnije je ovaj HDZ-ov veteran i pročelnik stranačkog Savjetodavnog vijeća Grmojine optužbe nazvao “krajnje neosnovanim i lažnim” istaknuvši da je nakon što je dobio informacije o određenim nepravilnostima u vezi s kreditima koje je Agrokor dobio od Zagrebačke banke, o tome izvijestio sve nadležne institucije.

Upitan zašto, ako su primjećene nepravilnosti u Agrokoru u 90-im godinama prošlog stoljeća, nije nešto rezultiralo kaznenom prijavom, Šeks je odvratio da to pitanje treba postaviti DORH-u.

“Potpredsjednik Vlade Vladimir Šeks i hrvatska Vlada su odmah, nakon što je 15. ožujka 1993. godine, kad sam primio zapisnik o kontroli od strane financijske policije, ispostave Zagreb, o uočenim nepravilnostima o odobravanju kredita Agrokoru od strane Zagrebačke banke, treći dan već dostavili državnom odvjetniku”, poručio je Šeks, držeći, kako je ustvrdio, krunski dokaz u svojim rukama u obliku dokumenta iz arhiva Vlade.



15. travnja 1993. godine, Šeks ističe da ponovno požuruje isti zahtjev prema DORH-u te opet 8. lipnja iste godine te traži od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Stjepana Hercega, da ga izvjesti što su poduzeli.

“Sve su maske pale. Gospodin Grmoja je pokušao jednom velikom obmanom uvjeriti hrvatsku javnost da je tad Vlada prikrivala uočene kriminalne nezakonitosti i da to čini i sad na isti način. Dakle pokušava povući paralelu s radom prijašnje Vlade, koju drži odgovornom za zataškavanje kriminalnih radnji u vezi Agrokora”, ističe Šeks.

Na pitanje što mu je gospodin Herceg odgovorio ili rekao, Šeks kaže da s njim nije razgovarao. Na sva tri zahtjeva, rekao je Šeks, odgovor od Hercega nikad nije dobio. Što se dogodilo kasnije, to treba pitati državne odvjetnike, obzirom da je došlo do promjene državnih odvjetnika, poručuje Šeks.

Opetovao je da je u Grmojinim optužbama jedino točno da je Financijska policija istražila nezakonitosti u Agrokoru po njegovom nalogu, dostavila izvješće Ministarstvu financija i da je on bio upoznat sa svim tim nezakonitostima i nepravilnostima. “Ali dao sam nalog državnom odvjetniku da ih istraži i ispita”, kaže Šeks.

“Velike spekulativne tvrdnje visokog napona Grmoje su pucanj u prazno. Mene bi sad jako zanimalo kad bi se gospodin Grmoja ispričao i rekao, brzoplet sam i u zabludi sam optužio potpredsjednika Vlade Vladimira Šeksa, a optužio sam time i premijera Andreja Plenkovića”, kaže Šeks.

Na pitanje novinara oko Grmojinih optužbi da je on Plenkovićev čovjek iz sjene koji vuče konce u Vladi, Šeks je poručio da je Grmoja “umišljeni bolesnik”.

“Grmoja spada u galeriju onih likova koji glume u komadu “umišljeni bolesnik”, rekao je Šeks i dodao da sve odluke u Vladi donosi Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI