Sever o mirovinskoj reformi: ‘Odgovor šire javnost bit će jak’

screenshot

„U premišljanjima smo hoćemo li nastaviti sudjelovati u radnoj skupini ili krenuti u pripreme za izlazak na ulice“, kaže Sever

Oštre kritike jučer su upućene na Vladin prijedlog mirovinske reforme. Oporba je poručila kako planirane izmjene znače najradikalnije odstupanje od ciljeva reforme mirovinskog sustava na kojoj se radi posljednjih 20 godina, te da će građani – budući umirovljenici – biti na gubitku.

Jedna od zamjerki je izmjena pravila o isplati 27 posto dodatka na mirovinu, koji će dobiti samo oni koji ušteđevinu iz drugog stupa prebace u prvi, odnosno u državni proračun.

U emisiji „U mreži Prvog“ HRT-a analiziran je prijedlog mirovinske reforme koja je uzburkala javnost. Gosti su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Ministar Pavić rekao je da je cilj Vlade osigurati dugoročnu održivost mirovinskog sustava. „Samo 20 posto umirovljenika odradilo je 40 godina staža i više. Prosjek staža je 30 godina. Mirovine su male i želimo ih povećavati. Ukupan deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna.“

Dodao je da je prijedlog koji su iznijeli za radnu skupinu i da će se tek kroz raspravu vidjeti u kojem se smjeru ide.



Prijedlog koji smo dali utječe na 300.000 budućih umirovljenika. Ako se reforma ne provode umirovljenici koji će u sljedećih 15 godina ići u mirovinu imat će do 500 kuna manje mirovine od sadašnjih umirovljenika“, istaknuo je ministar, te dodao da su svjesni izazova i da prihvaćaju sako dobro rješenje. 

Krešimir Sever istaknuo je da će odgovor šire javnosti biti jak. „U premišljanjima smo hoćemo li nastaviti sudjelovati u radnoj skupini ili krenuti u pripreme za izlazak na ulice ili ćemo raditi i jedno i drugo. Svaki odgovor šire javnost bit će jak. Niti jedna zemlja nije išla tako drastično u prebacivanje dobne granice.

Na ljudima se želi uštedjeti. Sadašnji umirovljenici nemaju od čega živjeti, a budući će imati još manje. Natjerat ćemo ljude da što duže rade. Naši ljudi kraće žive. Mi ćemo i dalje u prosjeku 1,6 godina kraće živjeti od EU-a, a idemo odmah u produljenje radnog vijeka u pravcu zemlja koje žive i do 5 godina dulje od nas“, rekao je Sever.

Jakelić je rekao da je to dio reformi koje su zagovarali i očekivali. „Očekujemo da kroz raspravu dođemo do modela kompromisnog i zadovoljavajućeg – umijeće mogućega. Cijeli sustav mirovinskog osiguranja treba transformirati i modificirati sukladno vremenu.“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI