Sibirske hladnoće ili ne? Velika prognoza za zimu je objavljena

Pixabay

Dok će sjevernom Europom dominirati vlažno vrijeme i snažne oluje, južni Portugal, Španjolsku, Italiju i Balkanski poluotok, očekuje blaga i topla zima, piše AccuWeather.

Kroz sjeverozapadnu Španjolsku i Francusku u prosincu će prohujati snažne oluje koje će kroz nadolazeće mjesece poharati Irsku, Veliku Britaniju, Belgiju, Nizozemsku i sjevernu Njemačku, što će vjerojatno uzrokovati oštećenja od vjetra i poplave.

“Unatoč prekomjernoj količini padalina, ne očekujemo da će poplave biti toliko jake kao u zimu 2013. i 2014. godine”, rekao je meteorolog Alan Reppert.

Temperature tijekom cijele zime trebale bi biti u rasponu normalnih vrijednosti u cijeloj sjevernoj i zapadnoj Europi, jer će česte oluje s Atlantskog oceana biti popraćene toplijim zrakom koji će spriječiti prodiranje hladnog sibirskog zraka. Stanovništvo britanskih otoka u ožujku i početkom travnja očekuju snažne oluje.

Zima će biti toplija od prosjeka na Balkanskom poluotoku, što znači da neće biti ni previše snijega u nizinama. Toplo vrijeme vrlo će vjerojatno imati negativan utjecaj na skijašku sezonu na Balkanu. No, Reppert tvrdi da će Grčka biti iznimka gdje će povremeno dominirati hladni zrak i snježne oborine. Skijaška sezona na zapadnim Alpama mogla bi trajati od prosinca do veljače, kada se očekuju snježne oborine, no treba biti oprezan jer će dolaziti do stvaranja lavina.



Velika hladnoća neće obuhvatiti cijelu Europu. Nekoliko valova hladnog zraka protutnjat će istočnom Europom prema zapadu ka središnjoj Europi. Najhladnije područje bit će od Finske do Ukrajine radi fronte hladnog zraka iz Sibira. Tijekom druge polovice zime, u istočnoj Europi bit će najveći rizik od snježnih oluja. Ti udari hladnog zraka počet će nadirati u siječnju i veljači prema Poljskoj, Češkoj i Austriji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI