SINOVI MOĆNIH PODUZETNIKA: Jezive priče o propustima sustava

Robert Anic/PIXSELL

A što tek reći na šlampavost sustava koji je žmirio dok se eto nešto nije dogodilo, jer radi se o mladiću koji je od ranije poznat policiji zbog različitih kriminalnih djela. Nije ova tužna priča jedini takav slučaj, slučaj koji među ostalim ukazuje na neodgovornost hrvatske policije

Tek kada se nešto dogodi, netko reagira – koliko li ste samo puta izgovorili tu rečenicu zbog nekoga sebi bliskoga. Bezbroj je tragičnih priča koje su ispisale hrvatske prometnice, ali i gora zlodjela onih koji su prije toga u prometu prošli nekažnjeno. Priče su to koje s rijekom alkohola padnu u zaborav, priče su to na koje se ne apelira dovoljno, priče su to kojima dopustimo da postanu dio statistike. Dijelom statistike, poznavajući hrvatske standarde postaje i David Komšić, sin bogatog hrvatskog biznismena, vlasnika Automat kluba Metropolis i luksuznog apartmana za iznajmljivanje u Zagrebu. Komšić, koji je u travnju 2016. godine na smrt pregazio na pješačkom prijelazu Josipa K., branitelja i oca osmero djece, sinoć je na zagrebačkoj Volovčici nožem usmrtio bivšu djevojku Kristinu K. (19).

1. David Komšić

Podsjetimo, Komšić je 2016. godine Mercedesom na križanju Ulice grada Vukovara i Donjih Svetica David Komšić tada naletio na 72-godišnjeg Josipa K., umirovljenog hrvatskog branitelja i oca osmero djece. Tijekom očevida bio je vrlo bahat prema policiji i novinarima, a prijetilo mu je 8 godina zatvora. Ipak, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu pustio ga je na slobodu uz mjeru opreza – oduzimanje vozačke dozvole. Konkretnu kaznu (još) nije dočekao, no rešetke ovoga puta neće moći izbjeći. Sustav je, čini se, ponovno zakazao. Iz PU zagrebačke izvijestili su da je, nakon što se osumnjičeni udaljio s mjesta događaja, ubrzo sam došao u službene prostorije policije. Kristinu, koja je bila trudna, više je puta izbo nožem.

>>> OVO JE UBOJICA 18-GODIŠNJAKINJE: Sjećate ga se, prošle je godine u Zagrebu Mercedesom pregazio oca osmero djece!

2. Slučaj iz Makarske

Prometna nesreće dogodila se davne 2002. godine u Makarskoj, a na nogostupu na korak do pješačkog prijelaza život su izgubile Ana Andrijašević i Kata Erceg, djevojke su imale svega 16 godina. Nesmotrenošću im je život oduzeo Ivan Primorac, sin poznatog oca i hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca, koji je blizak prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera. Mladić je u vrijeme nesreće imao 17 godine i bez vozačke dozvole upravljao snažnim BMW-om i to znatno većom brzinom od dozvoljene. Nesreća je ponovno posvjedočila kobnoj hrvatskoj statistici, jer maloljetni mladić i prije kobnog događaja višestruko je kažnjavan za prometne prekršaje. Sutkinja Općinskog suda u Splitu Maria Majić osuđuje ga na 2,5 godine zatvora. Kasnije se presuda umanjuje na Županijskom sudu uz obrazloženje da je riječ o mladiću koji dolazi iz društveno prihvatljive obitelji te da je uspješan student u inozemstvu. Ovaj mladić danas je slobodan čovjek, u zatvoru u Valturi proveo je 22 mjeseca.



3. Slučaj Žužić

Godinu dana prije isteka 5-godišnje zatvorske kazne na slobodu je izašao Hrvoje Žužić sin poznatog velikogoričkog tajkuna i Mesićeva kuma, koji je pak ondje završio jer je u kolovozu 2007. sa 2,15 promila vozeći BMW 111 kilometara na sat izazvao prometnu nesreću, čiji je epilog bila smrt 19-godišnje Ružice Pavić. U nesreći biva ozlijeđen i njezin dečko Hrvoje Matijašević, a da priča bude još tragičnija i sami Žužić u to je doba imao svega 23 godine, a prije toga nanizao je mnoge prekršaje kroz koje mu se progledalo zato što mu je majka sutkinja.

4. Marko Leko

U listopadu 2007-e život je izgubila 29-godišnja Jasmina Čelica koja je na pješačkom prijelazu u središtu Zagreba stradala zbog nesreće koju je izazvao 22-godišnji Marko Leko svojim Jeepom Cherokeejem. Priča je ovo koja je veoma brzo pala u zaborav, a u to doba govorilo se da je Leko sin moćnog hrvatskog poduzetnika koji za volan nije smio sjesti jer mu je snaga veća od 75 kw. Unatoč tome, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam, a zagrebački Županijski sud osudio ga je na uvjetnu kaznu od godine dana, bez da mu je vozačka oduzeta.

5. Deni Župan

Prometna nesreća s tragičnim epilogom odvila se 2013. u Slavonskom brodu. Tamo su teško stradale tri djevojčice koje su se pješačkom stazom uz cestu vraćale kući iz škole, prilikom čega iz je udario BMW kojim je upravljao Deni Župan koji nije imao dozvolu za rukovođenje automobilom te snage. Od zadobivenih povreda, četiri dana kasnije jedna od djevojčica izgubila je bitku za život. Župan je na brodskom Županijskom sudu osuđen na svega četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI