Sirijska vojska jača snage kod bojišnice prema snagama koje podupire Turska

screenshot

Snage sirijske vlade što ih podupiru ruske snage poslale su dodatne snage prema gradu Manbiju u koordinaciji s milicijom koja ga nadzire, rekao je glasnogovornik milicije, dok se sirijski pobunjenici koje podupire Turska pripremaju za napad.

Raspoređivanje je koordinirala milicija uz potporu SAD-a u Manbiju, rekao je glasnogovornik Vojnog vijeća Manbija.

To je dio šireg jačanja snaga na tom području.

“Bitka će uskoro započeti”, rekao je Reutersu bojnik Youssef Hamoud, glasnogovornik Nacionalne vojske, glavne pobunjeničke snage na tom području.

“Ono što vidimo na bojišnici je jačanje svih snaga kako bismo se potpuno pripremili za bitku”, dodao je.



Plan američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojsku SAD-a iz Sirije izazvao je uzbunu među Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje predvode Kurdi.

Surađivali su s Washingtonom u ratu protiv Islamske države, a sada strahuju da će američki potez otvoriti put Turskoj da ih napadne.

“Ruska vojska obnovila je sirijsko-ruski koordinacijski centar u selu Arima zapadno od grada Manbija, nakon što se odavno povukla iz tog područja”, rekao je Sharfan Darwish, glasnogovornik Vojnog vijeća Manbija.

Manbij je 2016. Islamskoj državi oduzela sirijska milicija u savezu sa SDF-om koji nadzire oko četvrtine Sirije. Osvajanje Manbija bila je prekretnica u američkoj kampanji protiv Islamske države.

SAD i Turska u lipnju su postigle sporazum kojim bi se pripadnici kurdske milicije (YPG) istjerali iz grada, ali Turska tvrdi da je odgođena provedba sporazuma. U studenom su turske i američke snage započele zajednički provoditi izvidnice u regiji.

Turska je odlučna u namjeri da prijeđe na istok preko rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji što je prije moguće, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova.

Ankara smatra YPG teroristima i bijesna je zbog podrške SAD-a toj skupini u borbi protiv islamske države.

Trumpova iznenadna odluka da povuče snage iz Sirije prebacila je borbu protiv Islamske države Turskoj, čime je dala zeleno svjetlo Ankari da prodre u preostala područja na sjeveru Sirije koja kontroliraju Kurdi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI